Prosvjedi širom SAD-a zbog oslobađanja Georgea Zimmermana koji je ubio nenaoružanog 17-godišnjeg Afroamerikanca

Foto: Guliver Image/Getty Images

29-GODIŠNJI George Zimmerman proglašen je nevinim za ubojstvo nenaoružanog 17-godišnjeg Afroamerikanca.

Zimmerman je tijekom tzv. susjedskog nadzora, popularnog američkog volonterskog čuvanja četvrti od kriminala, ustrijelio 17-godišnjeg Trayvona Martina. Riječ je o slučaju koji je u Americi izazvao brojne prosvjede i međurasne napetosti.

Prije nego što je ustrijelio Martina, Zimmerman je pozvao policiju i prijavio tinejdžera kao sumnjivu osobu u četvrti. Iako mu je policija kazala da to ne čini, Zimmerman je odlučio slijediti Martina. Posvađali su se, potukli, a potom je Zimmerman ustrijelio 17-godišnjaka. Rekao je da se radilo o samoobrani i ispričao se obitelji ubijenog.

Prosvjedi širom SAD-a

Zimmerman je priveden tek šest tjedana nakon ubojstva, a policija je to opravdala kontroverznim zakonom prema kojemu građanin ima pravo upotrijebiti smrtonosno oružje ako osjeti neposrednu opasnost, čak i ako može izbjeći sukob. Taj se zakon, kao i zakon o dozvoli i upotrebo oružja sada našao na meti žestoke kritike.

Širom SAD-a nakon presude su uslijedili prosvjedi, od građanskoga neposluha do nasilja. Spontani prosvjedi noćas su se održali u više američkih gradova, od San Francisca, Philadelphije, Chicaga, Washingtona i Atlante. Oaklandu prosvjednici, kako javlja RT, pale zastave i razbijaju prozore.


 

Pročitajte više