Prosvjedna šetnja pred Brodosplitom: Škverani u štrajku zbog neisplaćenih plaća!

Foto: Index, Snimio čitatelj

RADNICI splitskog škvera obustavili su danas rad i stupili u štrajk! Kažu kako kasne plaće, a oni koji su ih dobili, dobili su manje nego što su očekivali.

Tvrdnje Tomislava Debeljaka da je plaća uplaćena, te da bi uskoro trebala sjesti na račune, radnike nisu zadovoljile. Demonstrativno su, u velikom broju, kao što se može vidjeti na priloženim fotografijama, prošetali pred škverom.

Razljutile su škverane Debeljakove tvrdnje da u štrajk ide samo šačica nezadovoljnika, a da su se svi ostali vratili na posao. "Neka vide koliko nas ima, a ne koliko Debeljak kaže", poručuju ogorčeni škverani.

Upravu od radnika štiti policija

Razočarenje je veliko, škverani su jutros nahrupili u upravnu zgradu pa je Uprava pozvala - policiju!

U PU splitsko-dalmatinskoj potvrdili su da su ih nešto prije 9 sati pozvali iz škvera. Zasad, kažu, nije bilo potrebe za intervencijom. Sada prate razvoj situacije. Nisu htjeli otkriti kolike su snage poslali u Brodosplit, posljednji veliki radni kolektiv u Splitu, čija se sudbina i dalje čini krajnje neizvjesnom.

Zašto plaća kasni i zašto je manja?

Radnici žele razgovor s vlasnikom Tomislavom Debeljakom, koji im se iza 9 sati pokušao obratiti, ali je dočekan salvom zvižduka. 

"Sve radionice u Brodosplitu od jutros ne rade; radnici čekaju nekoga od uprave Brodosplita da im objasni zašto je plaća manja i zašto ona kasni", rekao je Joško Franić, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH IS). Dodao je kako sindikat podupire obustavu rada.

Nisu plaće jedini problem, već se radnici žale i na djevojke koje je Debeljak angažirao da ih prate i snimaju.

"Ljudi su nezadovolji zato što plaća kasni, plaća je umanjena evo čujem nekima i 1700 kuna. Revoltirani su još nekim postupcima. Uprava je dovela dvadesetak cura, koje zove kontrolorke. Ulaze u svlačionice, otvaraju garderobne ormariće i slikaju. Tako da je kap prelila čašu. Upozoravali smo cijelo vrijeme i nije nas se slušalo i evo što se dogodilo."

Franić kaže da će pričekati da vide koliko su plaće umanjene, ali upozorava da je stanje neodrživo.

"Činjenica da ljude treba platiti za ovakav posao koji rade. Tomica Debeljak se obratio radnicima i ružne riječi su dobacivane, jako ružne ne bih htio ponavljat. Činjenica je da ne može ovako dalje, ne može. Ako nećemo zajednički odrađivati onda nema sreće za nikoga", poručio je Franić.

Gdje je novac?

Ne zna se kako je moguće da je došlo do problema s plaćama kada je Debeljak ove godine već dobio od države 400 milijuna kuna, a istu svotu isplatila je država i lani jer je obaveza u pet godina Brodosplit potpomoći sa ukupno milijardu i pol kuna. Vjerojatno se radnici pitaju, gdje je novac?

Zanimljivo je možda da je štrajk radnika Brodosplita izazvao veliku pažnju medija, za razliku od suđenja koje se vodi u Kninu zbog utaje poreza od 3,6 milijuna kuna u Debeljakovoj PTC Krki. Suđenje jedino prati Index. Ostale medije kazneni postupak protiv vlasnika splitskog škvera uopće ne zanima.

Debeljak: Plaće smo uplatili na vrijeme, nešto smo ih duže obračunavali

Nakon nekog vremena, situacija se stabilizirala te su Debeljak i sindikati održali po tiskovnu konferenciju. Više-manje spontano, nakon što su radnici omogućili novinarima da uđu u krug škvera.

"Plaća je uplaćena na vrijeme 15.-og u mjesecu, a sjest će na račune radnika danas ovisno o tome koliko banke budu brze. Žao mi je što je došlo do svega ovog, pretpostavljam da je dobar dio radnika izmanipuliran tvrdnjama nekih nedobronamjernih osoba nesklonih Brodosplitu da plaće nema i da neće biti uplaćene. Plaće, inače, u DIV grupi i Brodosplitu dolaze oko 10-og u mjesecu, međutim, kako u Brodosplitu prelazimo na novi sustav obračuna plaća kojim se uvode poštenije stimulacije za rad, onda smo željeli izbjeći veće pogreške i radili smo duže na obračunu plaća. U ponedjeljak smo već uplatili 30 posto plaća za stara društva, a za nova društva se još radilo na obračunu pa su zato kasnile", kazao je Debeljak. 

Stroge kontrolorke

Kako neslužbeno doznajemo, za dio radnika plaća će biti manja od očekivane, ali će zato navodno drugi dobiti veće plaće, ovisno o stimulativnom dijelu. Što se djevojaka tiče, radi se o 20-ak kontrolorki koje je Debeljak doveo u Brodosplit. Ispitat će se navodi radnika o njihovoj strogoći. Kako doznajemo, Debeljak se odlučio za kontrolorke, a ne kontrolore jer drži da su žene savjesnije i odgovornije od muškaraca.

Šegvić: Uprava manipulira, ne može stimulacija biti 30 posto plaće

"Radnici će i dalje biti u štrajku dok god se ne uvjere da su plaće sjele na račune. Osim toga, oni koji su dobili manju plaću i dalje neće raditi. Tvrdnje da se radi o stimulaciji, gruba su manipulacija Uprave jer to naprosto ne može biti istina. Imamo radnika koji je dobio 1.700 kuna manju plaću. Ne može stimulacija činiti 20 ili 30 posto plaće", kazao nam je Zvonko Šegvić iz Nezavisnog sindikata Brodosplita, koji se i danas vrlo požrtvovno založio za interese radnika. U jednom trenutku bacio se čak na vrata upravne zgrade. 

Pročitajte više