Prosvjednici su uspjeli: Njemački lanac odjeće Brevik promijenio ime u Tonsberg

NJEMAČKI lanac dućana u vlasništvu Thos Steinara pokušao je kapitalizirati ime norveškog masovnog ubojice Andresa Breivika, nazvavši svoju novu trgovinu "Brevik". Iz prezimena ozloglašenog desničarskog ekstremista izbacili su samo jedno slovo i tako dobili ime trgovine koja prodaje odjeću popularnu među neonacistima.

Nakon toga tisuće prosvjednika izašlo je na ulice tražeći da se ime promijeni. Iz uprave Thor Steinara jučer su poručili kako je povezanost s Anders Breivikom bila slučajna i da je dućan nazvan po jednom norveškom gradu, no da će ime ipak promijeniti.

Tako je znak iznad ulaznih vrata, na kojem je pisalo "Brevik", zamijenjen s nazivom "Tonsberg",  imenom drugog norveškog grada.

Lokalni političar i vođa prosvjeda Hanka Kliese, smatra da je ovo tek djelomična pobjeda. "Nećemo stati s prosvjedima jer tvrtka koja propagira takvu ideologiju nema što raditi ovdje", poručio je Kliese. Podsjetimo, Anders Behring Breivik je norveški ekstremist koji je priznao da je u srpnju prošle godine ubio 77 ljudi.

Pročitajte više