Provodi se izvanredni nadzor zbog brutalnog policijskog obračuna s dubrovačkim humanitarcem

Screenshot: Index

NAKON Indexove objave snimke brutalnog policijskog obračuna s dubrovačkim humanitarcem Antunom Žeravicom, iz PU dubrovačko-neretvanske potvrđeno nam je da je započeo izvanredni nadzor spomenutog policijskog postupanja!

"Načelnik policijske uprave dubrovačko-neretvanske ocijenio je da su policijski službenici prema gospodinu Žeravici uporabili sredstava prisile opravdano i zakonito, sukladno članku 84. i 85. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

Zbog novinskih napisa o brutalnosti policije i prije nego što je objavljen video zapis postupanja policijskih službenika prema gospodinu Antunu Žeravici na Stradunu u Dubrovniku dana 31. srpnja 2014. godine od strane Službe za unutarnju kontrolu Ministarstva unutarnjih poslova započeo je izvanredni nadzor spomenutog postupanja, koji je još uvijek u tijeku", kažu u PU dubrovačko-neretvanskoj.

Prebijen jer nije htio dati osobnu iskaznicu, ali ni njemu policajac nije htio dati broj značke
 
"Jedna od policijskih ovlasti je i provjera i utvrđivanje identiteta osoba, koja se u pravilu provodi uvidom u osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu s fotografijom (čl. 30. i 31. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima).

Osoba starija od 16 godina koja ima prebivalište u Republici Hrvatskoj dužna je imati osobnu iskaznicu. Također je dužna osobnu iskaznicu imati kod sebe i dati je na uvid zakonom ovlaštenim osobama (čl. 3. i 15. Zakona o osobnoj iskaznici).


Člankom 30. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima propisano je kojim osobama policijski službenik provjerava identitet kao i dužnost da policijski službenik osobu upozna s razlogom provjere njezinog identiteta.

Policijski službenik je dužan nositi odoru kada obavlja poslove održavanja javnog reda i mira, nadzora upravljanja prometa na cestama, nadzora državne granice ili druge poslove prema propisima o načinu postupanja policije (čl. 16. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima).

Policijski službenik u građanskom odijelu, dužan je, prije početka primjene policijske ovlasti predstaviti se pokazivanjem značke i službene iskaznice. Policijski službenik u odori dužan je, predstaviti se pokazivanjem značke i službene iskaznice na zahtjev osobe prema kojoj će primijeniti policijsku ovlast. Samo iznimno, policijski službenik se neće predstaviti na propisani način, ako okolnosti primjene policijske ovlasti ukazuju da bi to moglo ugroziti postizanje njenoga cilja, ali je to dužan učiniti čim prestanu takve okolnosti (čl. 17. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima)", nabrojili su iz policije.

S neurologije na psihijatriju


"U navedenom slučaju Antun Žeravica je 31. srpnja, nakon dovođenja u prostorije policije, zatražio liječničku pomoć navodeći da ima napadaj epilepsije zbog čega je odmah odveden u dubrovačku bolnicu gdje je nakon liječničkog pregleda zadržan na Odjelu neurologije.

Nadalje, po otpuštanju s Odjela neurologije u petak, 1. kolovoza, policija nastavlja s kriminalističkim istraživanjem kada Antun Žeravica istog dana u večernjim satima, nakon što je obaviješten da će biti priveden pritvorskom nadzorniku, ponovno traži liječničku pomoć tvrdeći da mu je pao kalij. Pozvana je Hitna pomoć koja ga nakon pregleda prevozi u bolnicu gdje je zadržan na Odjelu psihijatrije do 04. kolovoza. U skladu s time, a posebno vodeći računa o dignitetu osobe policija nije odmah po događaju izvijestila javnost putem redovnog priopćenja koje obuhvaća događaje u protekla 24 sata (odnosi se na vrijeme saznanja za događaj).

Kako je gospodin Žeravica svojom voljom u proteklim satima nastupao u medijima govoreći o događaju, smatramo da policija više nije dužna štititi njegov identitet kao osobe koja je prijavljena za počinjenje kaznenog djela te smo se odlučili detaljnije pojasniti kronologiju i detalje događaja tijekom kriminalističkog istraživanja", kažu u PU dubrovačko-neretvanskoj.

"Službenici nisu postupili na način koji bi mi očekivali"

"Mogu se složiti s vašom tvrdnjom da policijski službenici nisu postupili na način koji bi mi očekivali, ali spremnost policije ne može se odrediti na temelju jednog postupanja. U prvih sedam mjeseci imali smo 66 slučajeva uporabe prisile i uvjeravam vas da nije bilo takvog postupanja. Na zadaće na kojima se očekuje uporaba prisile nastojimo poslati najbolje i najsposobnije ljude, ovo je bila redovna ophodnja na kojoj se zaista očekivalo da se mora postaviti ljude koji su posebno obučeni za uporabu sredstava prisile", odgovorio je zamjenik načelnika PU dubrovačko-neretvanske Tonči Glumac za Dubrovnik TV na konstataciju novinarke kako snimka prikazuje neiskustvo policajaca prilikom privođenja.

Kazao je kako je irelevantno iz kojeg su grada policajci jer se ovdje radilo o redovnoj ophodnji.

 

Pročitajte više