Prva splitska građevinarka u problemima: Vlasnici terena sa Žnjana blokirali Elaniju Marine Wallner

Foto: Index; screenshot: transparentno.hr

POZNATA splitska građevinska tvrtka Elanija vlasnice Marine Wallner, koja je prije dvije i pol godine od Keruma kupila vilu Matić na Bačvicama za 10 milijuna eura, od prošlog je tjedna u blokadi! Ovršili su je vlasnici terena na Žnjanu koji su u zamjenu za svoje parcele trebali još 2009. godine useliti u zgradu M-23 koja se trebala podići na njihovoj zemlji. To se, međutim, nije dogodilo jer zgrada do dana današnjeg nije napravljena, niti su vlasnici obeštećeni novčano ili sa stanovima na nekoj drugoj lokaciji. Kažu da su posljednje dvije godine pokušali postići kakav-takav dogovor s Wallner, no na koncu ih je sve tužila pa su uzvratili ovrhom od 900 tisuća eura. Na računu Elanije nije bilo sredstava pa je tvrtka blokirana. Vrijednost cijelog spora, iznosi, inače 4,5 milijuna eura. 

Gavrilović platio milijune, a poslovni centar dvije i pol godine bez uporabne dozvole

To nije jedini problem za Wallner jer ju je ove godine Splitska banka također blokirala, i to zbog nevraćanja kredita od 18 milijuna eura za gradnju zgrade na Visokoj. Zgrada je gotova ima dvije i pol godine, no nije imala uporabnu dozvolu zbog problema oko sjevernog prilaznog puta i spora sa poznatim splitskim autoserviserom Mušom. Kako neslužbeno doznajemo, u Splitskoj banci prilično su ogorčeni na Wallner jer su neki stanovi i poslovni prostori već prodani, no sredstva nisu iskorištena za povrat kredita, već za neke druge projekte Elanije. Tako je, recimo, Đuro Gavrilović kupio veliki poslovni prostor s garažom, no investicija teška pet milijuna eura mu stoji blokirana zbog problema sa uporabnom dozvolom. 

Splitska banka upisala hipoteku na atraktivno zemljište prekoputa Banovine

Kako je zapala u nevolje sa Splitskom bankom, Wallner je upisana hipoteka na atraktivno zemljište na Zvončacu prekoputa Banovine, kojeg je sve donedavno držala u suvlasništvu s Gradom Splitom. Zemljište je podijeljeno na zadnjoj sjednici u Kerumovom mandatu. Jedno vrijeme činilo se da su Kerum i Wallner super par jer su zajedno ušli u program jeftinih stanova na Kili, a prije same kupovine vile Matić Grad Split joj je platio 2 milijuna eura za razno-razne parcele uz njezine zgrade. Navodno je ljubav pukla jer Wallner nije na vrijeme isplatila cijeli iznos za vilu na Bačvicama. Ona kategorički tvrdi da to nije istina te da je sve plaćeno, a da se s Kerumom nije našla, jer je on uvijek i isključivo gledao sebe.  

Nevjerojatno, ali istinito: Porezna uprava "zaboravila" razrezati porez za terene na Žnjanu?!

Vlasnici terena sa Žnjana uvjereni su da ih je Wallner "nasanjkala", unaprijed odlučivši da ne ispuni pogodbu i napravi zgradu sa njihovim stanovima. Njihova zemlja je, kažu, njoj isključivo trebala kako bi se napravio prilazni put do već izgrađenih objekata na Žnjanu. Jer bez puta, upozoravaju, zgrade nikada ne bi dobile uporabnu dozvolu. Što bi tada napravili gnjevni kupci stanova bez papira?

Vlasnici su ogorčeni jer je Grad Split zemlju za cestu platio, no oni nisu vidjeli ni lipe. Upozorili su na još jednu stvar koja zvuči posve nevjerojatno. No, koliko god zvučala fantastično, istina je, jer nam je to potvrdila i sama Wallner.

Porezna uprava propustila je, naime, razrezati i naplatiti porez za terene koje je preuzela Elanija. I Wallner se tome čudi, ni njoj nije jasno kako se to dogodilo, jer je, kaže, Porezna uprava inače nimalo ne mazi. Štoviše.

Gdje će se vratiti Frane Bekavac kojem je kuća srušena zbog puta do zgrada na Žnjanu?

U svakom slučaju, Wallner kaže za blokadu tvrtke da je greška koja će ubrzo biti ispravljena. Vlasnike parcela sa Žnjana je tužila te traži da joj vrate sredstva koja je uložila u projekt, uključujući i plaćanje podstanarstva jer su vlasnici iselili iz svojih kuća očekujući da će na njihovim parcelama ubrzo biti sagrađena zgrada sa stanovima u koje će useliti. Godine su prolazile, na kraju su se vratili u svoje kuće, koje su godinama stajale zapuštene. Nisu svi imali sreću da se vrate u svoje domove. Frani Bekavcu je kuća srušena zbog puta do zgrada na Žnjanu i sada nema gdje sa suprugom i troje maloljetne djece.

Vlasnici terena: Iskorišteni smo, psihički uništeni...

Vlasnici se pribojavaju da je Wallner utjecajna i da će svojim vezama lako riješiti spor u svoju korist. Kako bi upozorili javnost na svoj problem, sutra će blokirati Tučepsku ulicu u 10 i pol sati.

"Iskorišteni smo, psihički uništeni. Jedan od prodavatelja je obolio od karcinoma, jedan ostao bez krova nad glavom s troje maloljetne djece. Dvoje prodavatelja su u teškom psihičkom stanju, a svi zajedno smo dotučeni zbog svega što nam je Marina Wallner priuštila. Prevareni smo, uništeni i izigrani, a sada nas još ima hrabrosti tužiti kao da smo mi krivi za njene poslovne neuspjehe. Po ugovoru neosporno imamo pravo na odštetu ako ne izgradi objekte, naknadu za zemljište na kojem je izgrađena prometnica. Elanija nema nikakve osnove za tužbu, ali zbog svega što smo prošli, bojimo se da bi nam Marina Wallner i dalje mogla zagorčavati život s obzirom na njezine utjecajne veze. Jednom od prodavatelja je kazala kako se njen brod već nakrivio, pa ako ona potone, potonut ćemo i mi s njom. Sve što želimo je vratiti ostatak našeg zemljišta u naše vlasništvo i nadoknaditi štetu koja nam je pričinjena te dobiti naknadu za otuđeno zemljište. Doslovno želimo da nas se pusti u miru da živimo naše male živote. Nikakav interes da kočimo projekt nismo imali jer da je Marina Wallner ispoštivala ugovor, naša djeca bi imala osiguranu egzistenciju", kažu vlasnici terena sa Žnjana.

Elanija: Vlasnici su krivi, imaju preveliki apetit

Wallner tvrdi da su vlasnici terena isključivi krivci za situaciju jer su im se stalno povećavali apetiti i zahtjevi. Oni to kategorički demantiraju te tvrde kako su Wallner izlazili u susret te su bili spremni i na kompromise, samo da se konačno zgrada napravi, a oni usele u stanove.

"Točno je da je Elanija ugovorila izgradnju na objektu oznake M 23-1, ali zbog većeg broja vlasnika na toj lokaciji i njihovih zahtjeva, nekoliko puta ugovor se mijenjao, čak i sporazumno raskidao da je i sama Porezna uprava izgubila konce po tom ugovoru. Nakon brojnih izmjena i promjena uvjeta, Elanija je raskinula ugovor i podnijela tužbu sudu za naknadu štete jer je puno više potrošila i isplatila vlasnicima, nego je primila. Sve će to biti stvar parnice i zbog toga nisu mogli blokirati Elaniju", komentirala je Wallner situaciju na Žnjanu. 

Wallner: Vijest je da je zgrada na Visokoj dobila uporabnu dozvolu i ništa više

A evo što nam je odgovorila na upit oko zgrade na Visokoj i problema sa Splitskom bankom.

"Zgrada na Visokoj nedavno je dobila uporabnu dozvolu i uplanjena je u katastru. Dok nije dobila dozvolu, nisu se mogli ni prodati, većinom, poslovni prostori, što čini polovicu zgrade. Zbog toga je povrat dijela kredita prolongiran. S bankom nismo ni u kakvim sukobima i svjesni su da su jedini uzroci gradske službe koje na vrijeme nisu riješile pristupe i dozvole. Sada, kada je riješen pristup, očekujemo uspješnu prodaju preostalih stanova i poslovnih prostora te povrat preostalog kredita. Nikakvih problema nismo imali ni s kreditima, ni uplatama. Za realizaciju prolongata upisana je dodatna hipoteka u korist Splitske banke na Zvončacu, ali ni to nije vijest, niti išta neobično. Vijest je jedino to da je nakon dvije i pol godine završetka izgradnje dobivena uporabna dozvola, a radi se o zgradi koja je od početka imala sve potrebne uvjete i za koju su ishođene uredne dozvole i avansno plaćene sve obaveze na ime komunalnog doprinosa", zaključila je Wallner. 

Splitska banka: Optimistični smo, kreće prodaja preostalih stanova i poslovnih prostora

U Splitskoj banci nisu bili previše rječiti. Zahvalili su na interesu za projekte koje prate te ustvrdili da iako baratamo netočnim informacijama zbog Zakona o kreditnim institucijama nisu u mogućnosti komentirati detaljne poslovnog odnosa s Elanijom.

"Nakon zastoja uzrokovanih administrativnim teškoćama ovih dana kreće prodaja preostalih završenih stanova i poslovnih prostora za koju se nadamo da će biti uspješna, a optimizam baziramo na interesu tržišta", poručili su iz Splitske banke.

Pročitajte više