Prvi izlet nakon pritvaranja u RH: Kapetan Dragan provozao se do suda i natrag u zatvor

Foto: FAH

DRAGAN VASILJKOVIĆ prvi put je danas napustio zidine splitskog zatvora, no samo kratkotrajno. Odvezli su ga do splitskog Županijskog suda i brzo vratili u zatvor. U podne mu je, naime, bilo zakazano ročište na kojem se odlučivalo o produljenju istražnog zatvora.

Kapetan se protivi zatvoru

Branitelj Darko Stanić predložio je da se pritvor ukine i zamijeni nekom blažom mjerom. Istaknuo je da je Vasiljković već 10 godina lišen slobode, što je polovica najstrože kazne na koju može biti osuđen, pa se postavlja pitanje razmjernosti. Kapetan Dragan pritvoru se protivi, no sudac istrage pritvor je produljio, i to za još dva mjeseca.

Optužnica za šest mjeseci?

Ako Državno odvjetništvo želi zadržati Vasiljkovića iza rešetaka, optužnicu će morati dignuti u roku od šest mjeseci, što je maksimalno predviđeno vrijeme za istražni zatvor u fazi istrage. Nakon optužnice, pritvor može trajati do tri i pol godine.

Nitko neće da brani Vasiljkovića

Vasiljkovića su u splitskom zatvoru nedavno posjetili srpski i australski konzul u RH. Stavili su mu se na raspolaganje, no i dalje nema odvjetnika koji su ga spremni braniti. Vasiljković je odmah po izručenju početkom prošlog mjeseca najavio kako će naći svoj odvjetnički tim, no kako to nije uspio sva je prilika da će Stanić, kojeg mu je dodijelio sud, ostati i dalje u ovom predmetu.

Vasiljkovića terete za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Dalmaciji i Banovini tijekom rata. Izručen je iz Australije početkom prošlog mjeseca.

Pročitajte više