Prvi jesenski tjedan donosi sunčano i toplije vrijeme, za vikend opet najavljena kiša

Foto: Guliver image/Getty images

JESEN je i službeno stigla sinoć u 22 sata i 44 minute. Prvi jesenski tjedan, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, donosi pretežno sunčano i toplije vrijeme, ujutro u unutrašnjosti s mjestimičnom maglom.

Sutra će, kako su izvijestili iz DHMZ, biti pretežno sunčano i toplo, na Jadranu i vrlo toplo. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice kratkotrajna magla. Vjetar većinom slab, na Jadranu ujutro slaba do umjerena bura, zatim zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 12, na Jadranu između 14 i 19, a najviša dnevna od 20 do 24, na Jadranu između 24 i 27 °C.

Slično vrijeme se očekuje do četvrtka, no kraj tjedna donosi novu naoblaku i kišu pa Hrvate umjesto sunčanog jesenskog vikenda čeka tmurno vrijeme.

Jesen je tu, ali kazaljke na satu i dalje ostaju na ljetnom računanju vremena

Za stanovnike sjeverne Zemljine polutke jesen je počela 22. rujna u 22 sata i 44 minute po srednjoeuropskom vremenu.

Dolaskom jeseni, dani postaju sve kraći, a noći sve duže. Ipak, ljetno računanje vremena ostaje na snazi do kraja idućeg mjeseca, pa ćemo kazaljke na satu pomicati tek zadnju nedjelju u listopadu.

Zimsko računanje vremena donosi i promjene u svakodnevnom životu, od načina obračuna struje do mijenjanja navika za vrijeme vožnje. Podsjećamo da smo Zakonom o sigurnosti prometa na cestama tada dužni paliti kratka svjetla na svojim automobilima.

Pročitajte više