Prvi na listi poreznih dužnika: Sanaderova Vlada ga prevarila, Milanovićeva zgazila

Foto: ships.forumj.biz

MIRKO RAPIĆ, vlasnik RLE obrta i vranjičkog škvera, na splitskom Trgovačkom sudu dobio je nepravomoćnu presudu protiv države prema kojoj bi trebao dobiti 16 milijuna kuna naknade za izvlašteno pomorsko dobro s pripadajućim kamatama, čime se iznos penje na vrtoglavih 40-ak milijuna kuna. 

Rapić je predmet utužio još prije pet godina, nakon što je izigrana promemorija potpisana s Vladom Ive Sanadera iz listopada 2007. godine po kojoj se novac trebao isplatiti do konca 2008. godine nakon procjene ovlaštenog sudskog vještaka koji je utvrdio kako se radi o 2,3 milijuna eura vrijednosti.

"Što sam mogao napraviti da sam 2008. godine dobio 16 milijuna kuna..."

Rapić do danas taj novac nije dobio, a u međuvremenu je dospio na čelo Linićeve liste srama s više od 40 milijuna kuna duga. U to vrijeme je Rapić govorio da je žrtva i da mu država duguje više nego on njoj, a i danas isto tvrdi.  

"Pa što sam ja mogao sve da su mi 2008. godine isplatili te novce. Ovako, ostao sam bez svega radi neodgovornih pojedinaca. I ono što mi je posebno žao. Morao sam tužiti drugu majku, hrvatsku državu. Ali drugačije jednostavno nije išlo. Stavili su me na listu srama, a s Poreznom imamo dva spora u vrijednosti od 11 milijuna kuna. Pokušavao sam dogovoriti nešto i s Vladom Zorana Milanovića, ali nisu pokazali interes", žali se Rapić.

"Zgažen sam, od mene nema ništa"

Presudi se ne veseli. A i kako bi.

"Ja sam zgažen i od mene nema ništa. Bacili su me na koljena, sve su mi blokirali, narušili poslovni ugled. Mi smo svo ovo vrijeme morali plaćati 45 tisuća eura kredita mjesečno. Šteta je totalna", kaže Rapić.

Bit će svakako zanimljivo vidjeti što će se događati u nastavku postupka te hoće li Državno odvjetništvo ustrajati na svom stavu i podnijeti žalbu na nepravomoćnu presudu splitskog Trgovačkog suda. U slučaju nagodbe i rješenja spora izbjegli bi se sudski troškovi koji su na ovakvu vrijednost spora zasigurno enormni.

Slučaj Selmani

Slučaj Mirka Rapića i njegovog RLE obrta nisu jedini. Index je već pisao o sporu vlasnika Kosova Petrola Bedrija Selmanija kojem je 90-ih Porezna blokirala račun. Nakon višegodišnjeg spora Selmani je dobio presudu u svoju korist prema kojoj mu država mora platiti čak 100 milijuna kuna za izgubljenu dobit zbog blokiranog računa. Unatoč presudi, Selmani nije došao do novca, jer je Državno odvjetništvo povelo kazneni postupak zbog lažiranja poslovnih rezultata te je nedavno potvrđena i optužnica protiv Selmanija.

Pročitajte više