Prvi potvrđen slučaj ebole u Maliju, zdravstveno stanje 2-godišnje bolesnice se popravlja

Foto: Hina

MALI JE zabilježio prvi potvrđeni slučaj ebole kod djevojčice koja je došla iz susjedne Gvineje a smještena je u karantenu u Kayesu, priopćilo je u četvrtak navečer malijsko ministarstvo zdravstva.

"Sumnjivi slučaj 2-godišnje djevojčice iz Kissidougoua u Gvineji pojavio se" u bolnici u Kayesu u srijedu i test na virus ebole proveden na uzetim uzorcima krvi "pokazao se pozitivnim u četvrtak", objašnjava ministarstvo u priopćenju.

"Tim rezultatom laboratorijske analize, Mali bilježi svoj prvi uvezeni slučaj bolesti uzrokovane virusom ebole", ističe se.

"U ovom trenutku zahvaljujući hitnoj brizi zdravstveno stanje bolesnice znatno se popravlja. Bolesno dijete i osobe koje su bile u kontaktu s njom u Kayesu smjesta su identificirane i zbrinute prema propisanim normama", dakle smještene u karantenu, tvrdi se u priopćenju.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Markatche Daou nije želi iznijeti podatak o identitetu ili nacionalnosti djevojčice.

WHO šalje stručnjake

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je izvijestila da u Mali šalje još nekoliko stručnjaka koji će se ondje angažirati na suzbijanju ebole, dan nakon što je u toj zemlji zabilježen prvi potvrđeni slučaj smrtonosne bolesti.

Trojica stručnjaka WHO-a već se nalaze u Maliju gdje procjenjuju na koji se način organizirati u suzbijanju bolesti, a još četvero će ih onamo biti poslano u idućih nekoliko dana, rekla je glasnogovornica WHO-a Fadela Šaib.

"Grupa stručnjaka okupila se jutros, a u Mali će otputovati što je prije moguće", kazala je Šaib na konferenciji za novinare.

Malijske vlasti pod nadzorom drže 43 osobe koje su bile u kontaktu s djevojčicom. Među njima je i deset zdravstvenih radnika. "Djevojčica je putovala s bakom u Gvineju i vratila se u Mali, no ne znamo pojedinosti", rekla je Šaib.

Pročitajte više