Prvi rezultati izbora za Europski parlament bit će poznati tek u 23 sata

Ilustracija: Arhiva

NA IZBORIMA za Europski parlament, 25. svibnja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) odstupit će od dosadašnje prakse pa će, umjesto kratko po zatvaranju birališta, prve rezultate izbora objaviti (tek) iza 23 sata.

Zakonom kojim je na razini Europske unije propisan izbor članova u Europski parlament, propisano je da države članice Unije ne smiju objavljivati rezultate provedenih izbora prije nego što se zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasuju, objašnjavaju iz DIP-a.

Kako se u Italiji posljednjoj zatvaraju biračka mjesta i to 25. svibnja u 23 sata, rezultati izbora ne smiju se objavljivati prije tog zatvaranja.

Slijedom navedenog, DIP će morati odstupiti od dosadašnje prakse kada je prve privremene i neslužbene izborne rezultate objavljivao na svojim internetskim stranicama kratko po zatvaranju birališta, po obradi rezultata pojedine općine odnosno grada i unosom tih podataka u informatički sustav.

Prve privremene i nepotpune rezultate izbora za članove Europskog parlamenta, DIP će objaviti 25. svibnja odmah iza 23 sata i to na tiskovnoj konferenciji i na internetskim stranicama www. izbori. hr.

O izlaznosti birača, DIP će izvijestiti u dva navrata: u podne i u 17 sati, a učinit će to na svojim internetskim stranicama.

Izbori za Europski parlament održavaju se u nedjelju, 25. svibnja i na njima će hrvatski birači izabrati 11 zastupnika.

Zastupnici se biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem. Birači, naime, mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata kojem daju prednost pred ostalima (preferirani glas).

Pročitajte više