Prvo brak, a onda zabrana abortusa i medicinski potpomognute oplodnje?! Hrvatska će otrčati stoljećima unatrag!

Foto: Hina

REFERENDUM na kojeg građani Hrvatske izlaze u nedjelju mogao bi biti samo uvod u nešto puno ozbiljnije i opasnije za građane ove zemlje. Zabrana abortusa i medicinski potpomognute oplodnje, Hrvatsku, koja je tek ušla u EU, vratilo bi stoljećima unatrag.

Predstavnici kampanje "Građani glasaju protiv" upozorili su javnost da su lideri i podržavatelji inicijative "U ime obitelji" na čelu sa  Željkom Markić, Krešimirom Planinićem i Ladislavom Ilčićem ujedno su i lideri te kandidati političke stranke HRAST - Pokret za uspješnu Hrvatsku. Stranke koja se jasno i glasno zalaže za zakonsku zabranu pobačaja uključujući i pravo u izvanrednim okolnostima te zabranu medicinski potpomognute oplodnje.

Sanja Sarnavka, predsjednica organizacije B.a.B.e. rekla je kako će ovaj referendum pokazati koliko Hrvatska razumije što nam se sprema. Namjere inicijative "U ime obitelji" su kaže, jako ozbiljne, i sigurno je da će potegnuti pitanje pobačaja.

"I Hitler se pojavio u doba ekonomske krize"

"Oni su unajmili i platili PR agenciju da im osmisli rečenicu koju bi ljudi htjeli čuti i s kojom su potom organizirali referendum. Činjenica da je katolička Crkva izuzetno angažirana oko ovog referenduma pokazuje kakve su im daljnje namjere za koje će se zalagati. No, trebali bi platiti bar 10 PR agencija da naprave referendum za odluku o pobačaju", rekla je Sarnavka za Index.

Ova inicijativa bi tvrdi, trebala pogledati iskustva Rumunjske koja vrvi djecom u sirotištima i ženama koje umiru jer nemaju podršku društva.

"I pitanje braka i ćirilice pokazuju da su se desne stranke zajedno s Crkvom digle na noge, a ukoliko se ostvare njihovi ciljevi, Hrvatska će se vratiti barem 200 godina unazad. Sjetimo se kako se Hitler pojavio u vrijeme ekonomske krize. Ovo je idealno vrijeme za takve pokrete", rekla je Sanja Sarnavka za Index.

Ističe kako u Hrvatskoj ne postoji prava ljevica, a da je Vlast "nesposobna, nekompetentna i socijalno neosjetljiva" te da vlada potpuno beznađe.

Dovoljno je, tvrdi, da se pojave vođe koje znaju manipulirati javnošću.

"Ako `U ime obitelji` pobijedi svi mladi i pametni će napustiti Hrvatsku"

"S jedne strane imamo inicijativu koja promovira natalitet, a ta ista inicijativa s druge strane želi zabraniti medicinski potpomognutu oplodnju što je apsurd", rekla je Sarnavka, dodajući kako će, ukoliko inicijativa "U ime obitelji" pobijedi na referendumu, svi mladi i pametni otići iz Hrvatske jer u takvoj zaglupljenoj atmosferi mržnje neće moći opstati.

Klaudija Kordić, voditeljica projekta neplodnost/medicinski potpomognuta oplodnja u udruzi Roda tvrdi kako je zabrana postupaka medicinski potpomognute oplodnje (MPO) van svakog pitanja, iako su kaže "I ja sam bio embrij" i udruga Vigilare 2012. godine skupljali potpise za Peticiju "Deklaracija o početku i zaštiti ljudskog života" kojima su planirali zaustaviti izglasavanje Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji u istoj godini.

Ništa manje se, kaže ne boje da referendum koji se sprema 1. prosinca predstavlja svojevrsni uvod u pokušaj zabrane i postupaka medicinski pomognute oplodnje, zahvaljujući kojoj se u Hrvatskoj godišnje rodi 1.000 djece.

U Hrvatskoj u 30 godina rođeno 20.000 djece medicinski potpomognutom oplodnjom

"To bi bio veliki udarac za neplodne osobe u Hrvatskoj u kojoj se svaki šesti par u reproduktivnoj dobi susreće s neplodnošću. To bi parove zasigurno natjeralo da liječenje potraže u inozemstvu, a u niti jednoj europskoj državi MPO nije zabranjen, a mnogi bi parovi ostali zakinuti za liječenje neplodnosti i u konačnici za potomstvo jer si takve postupke u inozemstvu ne bi mogli financirati. Potpuno je nezamisliva zabrana MPO postupaka u Hrvatskoj", rekla je Klaudija Kordić za Index.

Ističe kako je danas neplodnost u znatnom porastu iako životni stres ne može i nije uzrok većem broju neplodnih parova, nego su uzroci višestruki i vrlo kompleksni.

"No, samo vantjelesnom  oplodnjom u svijetu je rođeno više od 5 milijuna djece, što je tek dio postupaka medicinske oplodnje, a u Hrvatskoj je rođeno više od  20.000 djece iz postupaka MPO u proteklih 30 godina. Stoga smatramo da su MPO postupci neophodni u liječenju neplodnosti za sve involvirane, ali svakako daje i svoj  doprinos u  ukupnoj populaciji u Hrvatskoj", istaknula je za kraj Kordić.
 

Pročitajte više