Pucnjava napokon utihnula: Završen je obračun policije s teroristima u Makedoniji

Foto: FAH

MAKEDONSKI mediji u večernjim satima javili su da je kriza u Kumanovu okončana, i to tako da se 27 terorista, navodno albanskih državljana, predalo policiji, a ostali su pobijeni. No, čini se da informacija nije bila sasvim točna.

Reporter televizije N1 je od policajca na licu mjesta tada dobio informaciju da sukob i dalje traje. U tijeku je akcija policije protiv desetak terorista koji su se zatvorili u dvije kuće. Čuli su se pucnji, a ambulantna kola prevozila ranjene. Dio terorista zabarikadirao se u kućama, a neki su navodno pokušali pobjeći kroz sporedne ulice kako bi zaobišli policijsku blokadu.

Oko 22 sata s terena je stigla informacija da se pucnjava u Kumanovu više ne čuje, te neslužbene informacije prema kojima je policijska akcija završena.

 


 

Specijalne postrojbe makedonske policije pokrenule su u subotu ujutro u Kumanovu na sjeveru zemlje akciju protiv "naoružane skupine" koja je brojila između 50 i 70 članova. U pucnjavi koja je započela oko 4 ujutro ranjeno je najmanje 20 policajaca i civila. Potvrđeno je da su tri policajca ubijena, a špekulira se da je zadobivenim ranama podlegao i četvrti.

Kako prenosi Reuters, specijalne postrojbe u oklopnim vozilima blokirale su predgrađe Kumanova, grada koji se nalazi 40 km sjeverno od Skoplja, a lokalni mediji javljali su o žestokim sukobima i pucnjavi iz automatskog oružja. B92 javlja da je zapaljeno nekoliko kuća u Kumanovu, a najvjerojatnije se radi o kućama u kojima su se zabarikadirali naoružani napadači.

Tijekom čitave subote eksplozije i pucnjava iz automatskog oružja potresaju Kumanovo koje nadlijeću helikopteri a prema makedonskim medijima u operaciji su do sada zapaljene tri kuće i policija je po gradu rasporedila oklopna vozila. Dio stanovnika evakuiran je.

 


Grupa naoružanih ljudi zabarikadirala se u dijelu grada poznatom kao "Divlje naselje". Makedonski portal Telegraf.mk javlja da se su tijekom dana mogli čuti pucnjevi iz vatrenog oružja, kao i eksplozije bombi.

Makedonska policija tvrdi da u Kumanovu djeluje teroristička skupina koja je došla iz inozemstva. Policajci tvrde da se radi o dobro naoružanoj i obučenoj grupi. Teroristi su policajce napali bombama i snajperima.

ONA preuzela odgovornost

Odgovornost za napade preuzela je "Oslobodilačka narodna armija", poznatija i kao makedonska UČK.

Kako prenosi FoNet, ova je grupa obavijestila javnost "sve albanske teritorije i međunarodnu zajednicu", da su sve njihove albanske grupe i vojne formacije počele djelovati kao jedno tijelo za implementaciju Republike Ilride.

Od makedonskih i vojnih policijskih snaga traže da prestanu koristiti silu protiv njihovih boraca inače će, kako kažu, "biti prisiljeni poduzeti "proporcionalne mjere koje su u strogoj suprotnosti s međunarodnim vojnim konvencijama".

"Osim nastavka borbe i reorganizacije ONA i GRI što je nametnuto jedina opcija za ostvarivanje Republike Iliride, ukoliko rukovodstvo BJRM kao falsificirana tvorevina, budu nastavili s represivnim ponašanjem svojim državnim aparatom, mi smo spremni razvaliti, ako bude potrebno, ne samo ovu BJRM nego i cijeli Balkan, gdje žive Albanci, jer nam međunarodni faktor ne ostavlja drugi izbor", navedeno je u priopćenju koje je potpisao potpisao komandant Hamdi Ndrecaj Panter.

Teroristi stigli iz "jedne susjedne zemlje"

Makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u subotu kako je u Kumanovu došlo do obračuna pripadnika specijalne policije s naoružanom terorističkom grupom, koja je došla iz "jedne susjedne zemlje" i imala je za cilj napad na državne institucije, prenio je Tanjug.


Prema glasnogovorniku ministarstva Ivi Kotevskom, teroristi su bili stacionirani u okolici Kumanova, a u Makedoniju su ušli prije nekoliko dana. Prema njegovim riječima bili su dobro naoružani i pripremljeni, a policija je naišla na žestok otpor i bila je napadnuta bombama i snajperima, prenijeli su makedonski mediji. Mediji tvrde da je naoružana grupa brojala između 50 i 80 osoba.

Upitan za poginule i ranjene, Kotevski je rekao da je riječ “o osjetljivoj informaciji, te da se trenutno obavještavaju obitelji”. Ambasada SAD u Skoplju je, međutim, izrazila sućut obiteljima poginulih policajaca i građana.

Beogradskom Blicu iz Kumanova se javio jedan srpski sportaš koji se trenutno nalazi u tom gradu. Tvrdi da je uveden policijski sat, te je građanima zabranjeno da slobodno šetaju ulicama. Dodaje da je situacija u gradu napeta i da se čuju helikopteri koji nadlijeću grad.

Srbija šalje dodatne snage na granice

Srbija je u subotu na granične prijelaze s Makedonijom, gdje u sukobima s naoružanim skupinama u Kumanovu ima stradalih i ozlijeđnih policajaca i civila, poslala dodatne policijske snage i vojsku, a premijer Aleksandar Vučić zakazao je za nedjelju izvanrednu sjednicu Ureda za koordinaciju službi sigurnosti, objavili su beogradski elektronički mediji.


Zbog povećanog rizika od terorizma, na srpskoj granici se nalaze pojačane snage srpske vojske i policije, navodi beogradski Blic. Makedonska granična policija povukla se sa granice između Srbije i Makedonije, nakon sukoba u Kumanovu, tvrdi Blic.

Beogradski mediji s velikom pozornošću izvješćuju o događajima u Kumanovu. U tom makedonskom gradu od subote ujutro traje oružani sukob "policije i zasad nepoznate, velike i naoružane skupine".

Prije 15 godina jedva spriječen građanski rat

Helikopteri nadlijeću to područje u kojemu su se 2001. vodile borbe između albanskih pobunjenika i vladinih snaga, prije nego što je diplomatskim naporima spriječen opći građanski rat u Makedoniji.

Lokalni mediji javili su da je najmanje 12 policajaca ranjeno. Dio je zbrinut u kumanovskoj bolnici, a teže ranjeni prebačeni su u bolnice u Skoplju.

Glasnogovornik makedonskog ministarstva unutarnjih poslova kazao je da je policija pokrenula operaciju "nakon prethodno pribavljenih informacija o naoružanoj skupini". Glasnogovornik nije rekao drugih pojedinosti o akciji.

Nova nestabilnost u zemlji

Najnoviji sukobi mogli bi dovesti do nove nestabilnosti u zemlji u kojoj posljednjih tjedana rastu napetosti između vlade i oporbe glede optužbi za ilegalno prisluškivanje i druge zloporabe položaja. 

 
 
 

Oporba traži objašnjenja


Vođa najutjecajnije oporbene stranke - Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je premijera Nikolu Gruevskog da javnosti objasni što se u toj zemlji događa.

"Pozivam Nikolu Gruevskog da odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni tko, zašto i u kojem cilju destabilizira Makedoniju”, naveo je Zaev u stranačkom priopćenju. On traži i odgovor na pitanje da li i zašto kriminalne grupe sa susjednih teritorija ulaze u Makedoniju, te tko ih je i u kojem cilju organizirao.

Isto to, dodao je, treba uraditi i lider albanske Demokratske unije integracija Ali Ahmeti.

Predsjednik Makedonije prekinuo posjet Rusiji

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov prekinuo je posjet Rusiji i vraća se u zemlje gdje će se po njegovu dolasku održati sjednica Savjeta za sigurnost.

SAD i delegacija Europske komisije pozvale su makedonsku javnost na smirenost a oglasilo se i albansko ministarstvo vanjskih poslova koje je također pozvalo na smirivanje stanja.

Makedonski premijer još se nije oglasio.

Pročitajte više