Pušenje "trave" dvostruko povećava rizik od raka testisa?

MLADIĆI koji povremeno konzumiraju marihuanu izloženi su dvostruko većem riziku od raka testisa nego oni koji nikad nisu uživali u "travi", tvrdi se u najnovijoj američkoj studiji objavljenoj u časopisu "Cancer", a koju prenosi Reuters.

"Ovo je već treća studija koja pokazuje da je rizik od pojave tumora nonseminoma, podtipa raka testisa, i više nego dvostruko veći kod mladića koji konzumiraju marihuanu", kazala je voditeljica studije Victoria Cortessis sa Sveučilišta Južne Kalifornije u Los Angelesu. "Osobno smatram da bi sad to trebali uzeti za ozbiljno", dodala je.

Cortessis i njeni kolege za studiju su koristili podatke o 163 mladića kojima je dijagnosticiran rak testisa, kao i testnu skupinu od 300 zdravih muškaraca. Proučena su zdravstvena stanja i podaci o konzumaciji narkotika obje skupine u periodu između 1987. i 1994. godine.

Od muškaraca iz testne skupine onih koji su dobili rak testisa 81 posto ih je u nekoj fazi svog života konzumiralo marihuanu, dok je u skupini zdravih taj postotak 70 posto.

Ranija istraživanja pokazala su kako su faktori rizika za dobivanje tumora testisa i izloženost pesticidima kao i uzimanje hormona. Riziku obolijevanja od raka testisa izložen je jedan od 270 muškaraca, a riziku od smrti zbog bolesti jedan od 5.000.

Pročitajte više