Pusić: Dosta je puštanja crnila, nećemo se svađati oko ustaša i partizana

Foto: FAH

PREDSJEDNICA HNS-a Vesna Pusić poručila je u subotu kako će njezina stranka do ljeta "formalizirati" koaliciju u kojoj će izaći na parlamentarne izbore, koja bi, kako je rekla, trebala biti u sličnom sastavu kao i ova koja je sada na vlasti, s planom da pobijedi na izborima.

"HNS će do ljeta formalizirati koaliciju u kojoj će izaći na parlamentarne izbore. Ona bi trebala biti u sličnom sastavu kao što je i sada, a plan je pobjeda kao i u prvom mandatu", rekla je Pusić sklopu trećeg od šest regionalnih sastanaka organizacijskog jačanja HNS-a u Segetu Donjem kod Trogira.

Izborna pobjeda je, istaknula je, cilj ako "želimo zemlju u kojoj se građani neće lustrirati zbog onoga što misle, neće se progoniti zbog svojih stavova, slobodno misleću zemlju, u kojoj se ne morate sa svakim slagati, ali u kojoj svatko ima pravo reći što misli".

Dosta je puštanja crnila

"Sada ćemo raditi i na konačnim rezultatima ovoga mandata. Mislim da je dosta puštanja crnila, stvaranja deprimantne sfere u uvjetima u kojima je nakon šest i pol godina Hrvatska napokon prvi put izašla iz recesije, u kojoj je zemlja ušla u EU, u kojoj je prvi put počeo padati broj nezaposlenih, a rasti broj zaposlenih, u kojoj raste izvoz i industrijska proizvodnja, u kojoj se čini da smo pronašli ili smo na dobrom putu da pronađemo energente u vlastitom dvorištu i postanemo bogata zemlja. Umjesto da s optimizmom i dobrom energijom radimo zajednički i idemo naprijed, mi ćemo se svađati oko ustaša i partizana ili Bleiburga. E nećemo!. Zato je HNS ovdje i zato ćemo pobijediti", poručila je Pusić.

U tom smislu, dodala je, HNS-ovci su se i sastali u Segetu Donjem, kako bi napravili konkretne planove za IX. i X. izbornu jedinicu, te proslavili uspjehe na lokalnim izborima od Dubrovnika, do Trogira, Milne, Vrgorca, Rijeke, Osijeka i Svetog Ivana Zeline. HNS, naglasila je, uspijeva zato što stoji zajedno, ima novu generaciju hrvatske politike, te svi članovi mogu imati svoje mišljenje i istovremeno vući zemlju naprijed.

Na novinarski upit kako to očekuje HNS-ov uspjeh na parlamentarnim izborima kada ankete govore suprotno, Pusić je odgovorila - isto onako kako oporba u anketama pobjeđuje u Dubrovniku, Trogiru i u drugim mjestima u kojima je HNS već odnio pobjedu. "Ankete su ono što se kome čini i sviđa. To je u krajnjoj liniji pokazao i rezultat u Velikoj Britaniji, a ne samo u Hrvatskoj što se HNS-a tiče. Nešto se čudno događa sa anketama, a nešto drugo sa biračima", poručila je Pusić.

Karamarko bi prvo trebao sjesti s Puhovskim

Novinare je zanimalo i kako komentira pismo predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka s pozivom za razgovor upućeno predsjedniku Vlade i SDP-a Zoranu Milanoviću. Pusić je odgovorila kako bi se čelnik HDZ-a prvo trebao susresti s političkim analitičarem Žarkom Puhovskim, kojega je Karamarko nedavno u medijima prozvao za manjak domoljublja i označio kao čovjeka na kojemu se "zrcali apsurdnost neprovedene lustracije u Hrvatskoj". "Treba prvo sjesti sa Žarkom Puhovskim, pa onda neka se javi", rekla je.

Upitana bi li ona sjela na razgovor s Karamarkom, odgovorila je: "Nakon onoga što je izjavio o čemu da razgovaramo", te dodala kako nitko ne bi trebao vrijeđati "malo međunarodno poznatih ljudi koje Hrvatska ima".

Novinari su Vesnu Pusić pitali i kako komentira aferu ministra pravosuđa Orsata Miljenića oko zapošljavanja, na što je istaknula kako to nije afera. "Afera je kada su svi rođaci zaposleni u javnim poduzećima, s kojima su dan danas poplavljena javna poduzeća od HDZ-ovih dužnosnika. To je afera, a ovo nije afera", rekla je.

Vlahušić: Ljevica ima odlične šanse ako na izbore izlazi zajedno

Voditelj HNS-ovog izbornog tima za 10. izbornu jedinicu i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić ustvrdio je da ljevica u Hrvatskoj ima odlične šanse za uspjeh ako izlazi zajedno na izbore.

Istaknuo je kako je cilj njegova tima 10 posto glasova u 10. izbornoj jedinici ako HNS izlazi samostalno na izbore, te šest sigurnih i mogući sedmi saborski mandat ako će ići u koaliciji te nastavi s ozbiljnim radom.

 
 
 

Pročitajte više