Pusić: Potpisali smo pismo o označavanju izraelske robe s područja Palestine

Foto: FAH

HRVATSKA, zagovornica rješenja dviju država na Bliskom istoku, jedna je od 16 zemalja članica EU-a koje su potpisale pismo u kojem se traži da se posebno označavaju izraelski proizvodi koji su proizvedeni na palestinskim područjima.

"Nema razloga da to ne potpišemo. Hrvatska je od početka zagovornik rješenja o dvije države i smatra da u tom pravcu treba ići i poduzeti sve što je moguće da bi se uspostavio mir, koji se ne može uspostaviti bez rješenja o dvije države", rekla je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova zamoljena da komentira pismo, čija je ona jedna od potpisnica.

Na upit zašto to pismo nisu potpisale sve države članice, odgovorila je: "To je dobro pitanje, ne znam, trebale su".

Raste zabrinutost zemalja članica

U pismu koje nosi datum 13. travnja ove godine, 16 ministara zemalja članica traži od visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da unutar Komisije pokrene donošenje propisa o označavanju robe proizvedene na palestinskim područjima koje Izrael naseljava.


"Europski proizvođači imaju pravo znati podrijetlo robe koju kupuju", kaže se u pismu.

"Kontinuirano širenje izraelskih nelegalnih naselja na okupiranom palestinskom teritoriju i ostalim područjima koje je Izrael okupirao od 1967. ugrožava izglede za pravedan i konačan mirovni dogovor", stoji u pismu.

Pismo su potpisali ministri Austrije, Belgije, Danske, Španjolske, Finske, Francuske, Hrvatske, Irske, Italije, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Portugala, Švedske, Slovenije i Velike Britanije.

Pročitajte više