Pusić predstavila sadržaj ovogodišnjeg Croatia Summita: EU perspektiva kao pokretačka snaga za socijalne i političke promjene

MINISTRICA vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić jučer je održala briefing za predstavnike diplomatskog zbora na kojem ih je upoznala s tematskim sadržajem ovogodišnjeg Croatia Summita.

Vlada će i ove godine biti domaćin sedmog po redu Croatia Summita koji će se pod tematskim nazivom "Izgradnja države i EU iskustvo", u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, održati 6. i 7. srpnja u Dubrovniku.

Fokus je stavljen na učinke EU pristupnog procesa i postkonfliktne tranzicije prema državnim sustavima, državnim institucijama i društvima generalno.

Na tom tragu, poručila je Pusić, za zemlje jugoistoka Europe, kao i južnog Mediterana, od velike koristi mogu biti upravo iskustva Hrvatske kao države koja je i sama prošla kroz oba segmenta, postkonfliktnu izgradnju države i izgradnju institucija u okviru vlastitog procesa pristupanja Europskoj uniji.

Tako će se na tematskim panelima summita raspravljati o EU perspektivi kao pokretačkoj snazi za socijalne i političke promjene, izgradnji države u postkonfliktnim društvima političkim i sigurnosnim izazovima, kao i o partnerstvu te izgradnji institucija u zemljama južnog Mediterana.

Pročitajte više