Pusić protiv Kolinde: Obavezni vojni rok je iza nas

Foto: Hina

NAŠI vojnici doprinose NATO-u i u vojnom smislu ali i kad je riječ o kulturnom senzibiliziranju u zemljama u kojemu su u mirovnim snagama, stoga dodatno kombiniramo i vojnu i civilnu prisutnost.

Izjavila je nakon obilježavanja 6. obljetnice ulaska Hrvatske u NATO prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Rekla je da u Afganistanu već godinama imamo prisutnog jednog diplomata, što će se proširiti, upravo zbog toga da se uspostavi bolja komunikacija sa stanovništvom.

"Upravo je završila svoj boravak tamo jedna mlada diplomatkinja koja se vratila sa apsolutno najvećim preporukama i najboljim ocjenama", rekla je Pusić.

"Postoji mogućnost služenja vojnog roka"

Pusić je komentirala i inicijativu predsjednice za obveznim vojnom rokom odnosno bi li to poboljšalo našu situaciju u NATO-u, odnosno bi li vojnici bili još spremniji. Smatra da, što se NATO-a tiče, obvezni vojni rok tu ne igra ulogu jer, pojašnjava, ima zemalja koje to nemaju. "To je više jedna vrsta općeg obrazovanja u samoj zemlji", pojašnjava Pusić.

"Mislim da smo mi napravili odličnu transformaciju hrvatske vojske u profesionalnu vojsku. Postoji mogućnost služenja vojnog roka. Obavezni vojni rok je iza nas, obično je služio integriranju društva, povezivanje ljudi iz različitih dijelova nekadašnje zemlje. Danas radimo to kroz mehanizme, ali visoki standardi treninga unutar vojske, ne samo u međunarodnim misijama nego i kod kuće imaju svoju važnu funkciju", rekla je Pusić.

Pročitajte više