Pusić u New Yorku na Općoj skupštini UN-a: Na programu humanitarstvo, terorizam, spolna jednakost i održivi razvoj

Foto: FAH

PRVA potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u New Yorku od 22. do 26. rujna na 69. sjednici Opće skupštine UN-a, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Ministrica Pusić, koja će biti u izaslanstvu koje predvodi predsjednik Ivo Josipović, sudjelovat će u ponedjeljak na ministarskom panelu na visokoj razini na temu Partnerstvo jednakih budućnosti - osnaživanje žena. Isti dan, ministrica će sudjelovati i na sastanku Mary Robinson žena lidera.

U utorak humanitarno djelovanje, u srijedu terorizam

Za utorak je planirano sudjelovanje ministrice na sastanku o humanitarnoj situaciji u Siriji i susjednim zemljama, a zatim na ministarskom sastanku EU-a.

U srijedu će Pusić sudjelovati na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o terorističkim prijetnjama, kojim će predsjedati američki predsjednik Barack Obama te na sastanku na visokoj razini Partnerstva za otvorenu vlast. Planirano je i sudjelovanje na sastanku Globalne inicijative o obrazovanju GEFI na kojem će govoriti predsjednik Josipović.

Ministrica Pusić u četvrtak će sudjelovati na radnom ručku ministara vanjskih poslova SEECP-a, a tijekom boravka u New Yorku planirano je i sudjelovanje na radnom ručku ministara Američko-jadranske i Američko-baltičke povelje.

Spolna jednakost i održivi razvoj

U petak, ministrica će sudjelovati na ministarskom sastanku OESS-a kao i na summitu o jačanju međunarodnih mirovnih operacija, a vodit će i posebni događaj na visokoj razini o integriranom pristupu spolnoj jednakosti u okviru održivog razvoja u postkonfliktnoj obnovi.

Ministrica Pusić će tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a održati i niz odvojenih bilateralnih sastanaka s ministrima vanjskih poslova.

Pročitajte više