Putin posjetio Nikaragvu i Argentinu: Ide u Brazil na zatvaranje SP-a

Foto: Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u subotu je u okviru svoje južnoameričke turneje nakon Kube posjetio Argentinu, a prethodno je promijenio plan i nakratko posjetio i Nikaragvu gdje se susreo s predsjednikom Danijelom Ortegom.

U Argentini se službeno sastao s predsjednicom Cristinom Fernandez de Kirchner, a prema službenim izvješćima nakon susreta, posebna pažnja bila je posvećena razvoju ekonomske suradnje dviju država. Poslije Brazila, Venecuele i Meksika, Argentina je na četvrtom mjestu po robnoj razmjeni latinoameričkih zemalja s Rusijom.

Za vrijeme Putinova posjeta, ruski i argentinski dužnosnici potpisali su pet sporazuma, a među njima je i sporazum o energetici. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je novinarima da će ruska energetska korporacija Rosatom poslati ponudu na natječaj za izgradnju dvije nuklearne elektrane. Natječaj će biti raspisan na jesen. Novak je dodao da je Rosatom već od ranije aktivan u Argentini.

Danas će Putin boraviti u Brazilu, gdje će, kako je najavljeno, razgovarati s rukovodstvom te zemlje, a na samitu se susresti s liderima zemalja Grupe BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika). Također će se sastati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja će u Brazilu pratiti nogometno finale reprezentacija Njemačke i Argentine.

Putin će prisustvovati i svečanoj predaji prava organiziranja idućeg svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji 2018.

Pročitajte više