Putnicima "brzim" vlakom HŽ-a od Osijeka do Zagreba trebalo punih sedam sati

PROŠLE subote su putnici od Osijeka do Zagreba "brzim" vlakom putovali punih sedam sati.

Pedesetak putnika je tada u 8:10 sati krenulo s osječkog Željezničkog kolodvora prema glavnom gradu. "Riječ je o liniji koja nije izravna, nego se presjeda na postaji Strizivojna - Vrpolje. Odlučio sam se za nju, jer je relativno brza - u Zagreb je vlak trebao stići u 12.20 sati i jer mi je to odgovaralo zbog veze za nastavak mojeg poslovnog putovanja u Istru. Normalno sam desetak minuta prije polaska vlaka kupio kartu i nitko me nije upozorio da postoji bilo kakav problem", kazao je Osječanin Glasu Slavonije.

Sat i pol čekali spori putnički vlak

U Stizivojni kod Đakova su prvo 15 minuta na kiši čekali vlak za Zagreb, a nitko iz HŽ im nije objasnio zašto ga nema. "To mi se učinilo čudnim, jer nas vlak obično čeka, presjedamo i odmah krenemo. Otišao sam do prometnika pitati što se događa, a zatekao sam ga punih usta kako jede sendvič. Na moj upit zašto nema vlaka, neljubazno mi je odgovorio kako su upravo saznali da je nekakav štrajk vlakovođa u Srbiji i da vlak na koji trebamo presjesti, koji prometuje na liniji Beograd - Munchen, jednostavno neće doći", priča Osječanin i dodaje da na pitanje zašto im to nitko prije ili tijekom puta nije rekao dobio odgovor da se može idućim vlakom vratiti u Osijek i da će dobiti povrat novca.

Osječanin zbog posla nije mogao odgoditi putovanje u Istru pa je zajedno sa još pedesetak putnika čekao drugi vlak koji je stigao tek za sat i pol te nije bio brzi, nego putnički i "doslovce stao je u svakom selu". "Takvim tempom u Zagreb smo stigli tek u 15.10 sati, dakle gotovo tri sata nakon planiranog vremena i zato nisam stigao na autobus za nastavak putovanja. Uz to, taj vlak bio je prljav, toaleti su bili začepljeni i zbilja ne znam kome uopće pada na pamet prodavati karte za takav vlak", pita se Osječanin koji će tražiti povrat novca za plaćenu kartu, jer je kupio kartu za brzi vlak, a vozio se u mnogo sporijem i prljavom putničkom.

Nije bilo problema samo na toj liniji

Menadžer Putničkog prijevoza HŽ-a u Regionalnoj jedinici Vinkovci Milan Maksimović se ispričao putniku te je kazao da se u subotu dogodio nenajavljeni štrajk strojovođa u Srbiji za kojeg nisu znali prije nego je vlak krenuo. "Nije bio problem samo na toj liniji, nego cijele subote nije bilo vlakova na međunarodnim linijama koje su iz Srbije trebale preko Hrvatske ići za druge zemlje - Njemačku, Austriju, Sloveniju, BiH", rekao je Maksimović te dodao kako to ne opravdava prometnika koji je morao obavijestiti putnike.

Pročitajte više