Radiću i Milošu 11 godina zatvora za pokušaj ubojstva policajca

Foto: FAH

MARKO MILOŠ i Vlatko Radić osuđeni su nepravomoćno u Splitu na 11 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva policajca Branka Budića. Miloš je dobio šest, a Radić pet godina zatvora. Sudilo im se u odsutnosti jer su prije par godina pobjegli u BiH. Raspisana je i međunarodna tjeralica, no kako imaju dvojno državljanstvo, neće ih izručiti sve i ako ih uhvate u susjednoj državi.

Policajca ranili pa na njega jurišali skuterom

Budića je Miloš ranio u trbuh hicima iz pištolja. Htio je nastaviti pucati, ali je ostao bez municije. Radić se, pak, na policajca zaletio skuterom nakon što je ovaj pogođen pao na beton. Razljućen što više ne može pucati, Miloš ga je još šest puta drškom pištolja udario po glavi. 

Na prvom suđenju 2009. godine optužba je iz pokušaja teškog ubojstva prekvalificirana u teško ozljeđivanje. Sudac Damir Primorac na objavi presude kazao je kako su optuženici mogli ubiti policajca da su htjeli, a nisu. Kaznio ih je sa ukupno 45 mjeseci zatvora.

Vrhovni sud je iduće godine presudu ukinuo, a predmet vratio na ponovno suđenje. Ubrzo se otkrilo da su optuženici pobjegli u BiH pa im se po drugi put sudilo u odsutnosti.

Ubio bi ga da nije ostao bez metaka

Sutkinja Ivona Rupić izrekla je strože kazne jer smatra da je optužba dokazala kako se radilo o pokušaju teškog ubojstva. Obrane okrivljenika nije prihvatila, već je punu vjeru poklonila izjavama svjedokinja koje su promatrale nemilu scenu. Jedna je tako zamijetila da se Miloš nije ponašao normalno te je zaključila da bi Budića sigurno ubio da je imao još metaka.

Budić je na dvojicu nasilnika naletio srpanjske večeri 2007. godine na križanju Stepinčeve i Kranjčevićeve ulice. Razbijali su nekakvu derutnu Zastavu. Pokušao ih je zaustaviti, no bez uspjeha.

Radićevom ocu smeta sinov nadimak

Presudi je nazočio otac Vlatka Radić koji se novinarima požalio kako su svjedokinje bile pristrane jer su bliske Budiću, a zasmetalo mu je i što novinari koriste nadimak Van Damme za njegovog sina. Smatra da to nije u redu.

Kako su optuženicima izrečene kazne strože od pet godina zatvora, automatski im je određen i pritvor.

 

Pročitajte više