Radnice Kamenskog traže vraćanje trajnih naknada za nezaposlene

"VLADA je nova, a problemi stari. Nisu izradili programe za nezaposlene, a na Zavodu za zapošljavanje svaki je dan sve više radnika", poruke su Sindikata nezaposlenih, radnica Kamenskog i Demokratske stranke žena koji su udruženi uputili otvoreno pismo Vladi da hitno nešto poduzme.

U Kamenskom je radila 18 godina, prije toga u tvornici dječje obuće. Danici Radošević 50 je godina i posla za nju - više nema.

"Žalosna je ta agonija radnika u Hrvatskoj koja je nebrigom države prema svom gospodarstvu dozvolila da se tako završava. Poručujemo Vladi da napravi projekte pokretanja gospodarstva. Nije pokretanje gospodarstva samo u turizmu nekoliko mjeseci nego u otvaranju radnih mjesta u proizvodnji", objašnjava Radošević.

Oko 400 radnica Kamenskog do danas nisu primile ni lipe zaostalih plaća kao ni pola otpremnina. Do mirovine imaju još godinu-dvije, posla nema, a ovih dana im istječe rok za primanje novčane naknade. "Umjesto da radi programe za nezaposlene, Vlada zapošljava prijatelje i kumove", poručile su udružene žene koje su na Markov trg i Pantovčak poslale otvoreno pismo.

"U njemu tražimo da se ženama i svim ostalima koji rade 32 godine da trajna naknada do umirovljenja. Mislimo da to nije nešto što Vlada ne može ispuniti", kaže Zlatana Perković iz Sindikata nezaposlenih. Pozvale su Vladu i da prekine razgovore o privatizaciji.

"U ovoj krizi ne vidimo razlog da se to rasproda da bi se začepile neke proračunske rupe i da bi se više od 1000 radnika našlo ponovo na ovom zavodu", kaže Marija Jelinčić iz Demokratske stranke žena.

Najavljeno je i skoro osnivanje Sindikata za nezaposlene, a koji će pokretati inicijative za više od 300 tisuća ljudi koliko ih je u Hrvatskoj danas bez posla.

Pročitajte više