Radnici Petrokemije najavili sindikalne akcije: "Problem nismo mi, već nekompetentna Uprava"

Foto: Petrokemija

IZ PETROKEMIJE su danas na adrese predsjednika države i Vlade, ministara gospodarstva, financija, poljoprivrede i branitelja, Uprave i Nadzornog odbora upućeni zaključci jučerašnjeg skupa 1200 radnika, u kojima se najavljuju sindikalne i industrijske akcije s ciljem održavanja proizvodnje i radnih mjesta u kutinskoj tvornici umjetnih gnojiva.

Zabrinuti za sudbinu tvornice, jer u postupku privatizacije nije pristigla ni jedna obvezujuća ponuda strateškog partnera, radnici su, predvođeni sindikatima i udrugom branitelja, osudili "pokušaj uništavanja proizvodnje mineralnih gnojiva u Hrvatskoj", a dosadašnje pokušaje rješavanja tog problema, nametnute od države kao vlasnika i Uprave, proglasili "neprihvatljivim i neprijateljskim".

U zaključcima se tvrdi da problemi Petrokemije nisu radnici, radnička prava, plaće, sindikati niti branitelji, već nerješene cijene plina i njegovog transporta, uništena domaća poljoprivreda, ucjene banaka i fondova, te neodgovorni vlasnici i nekompetentna Uprava.

Od Vlade je zatraženo hitno smanjenje cijene plina za stratešku proizvodnju mineralnih gnojiva, rekonstrukcija Uprave, smanjenje PDV-a na mineralna gnojiva, te energičan otpor ucjenama banaka i fondova. Od Uprave Petrokemije traže preispitivanje odluka o angažiranju skupih vanjskih konzultanata i savjetnika, odvjetnika i agencija.

Također su naglasili kako ne prihvaćaju nikakve najave o višku zaposlenih i neće dozvoliti stečaj tvrtke.

U zaključcima se poručuje da bi idući skup mogao značiti "početak otvorene bitke za egzistenciju radnika, odnosno grada Kutine", jer su radnici spremni na sindikalne i industrijske akcije s ciljem održavanja proizvodnje i radnih mjesta, "pri čemu se neće previše opterećivati pitanjem je li nešto zakonito ili nije".

Skup radnika Petrokemije održan je tjedan dana nakon isteka roka za dostavu obvezujućih ponuda za odabir strateškog partnera za tu tvrtku, do kada nije stigla niti jedna obvezujuća ponuda, već su dva potencijalna investitora poslala pisma u kojima su iskazala ozbiljan interes i spremnost za nastavak razgovora.

Kao potencijalni strateški partneri za kutinsku tvornicu umjetnih gnojiva spominjani su češki Agrofert, austrijski Borealis i mađarski Nitrogenmuvek.

Postupak pronalaženja strateškog partnera za Petrokemiju Vlada je počela krajem srpnja prošle godine, i to tako da država zadrži najmanje 25 posto plus jednu dionicu. Udio države u Petrokemiji trenutno je 43,83 posto.

Povjerenstvo za odabir strateškog partnera za Petrokemiju osnovano je 14. studenog prošle godine, a na čelu mu je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Pročitajte više