Radnici će tužiti gradonačelnika: Kerume, dosta nam je tvojih laži, plati što smo zaradili!

Foto: Index

BIVŠI Kerumovi zaposlenici iz propalog Kerum d.o.o. nakon višemjesečne borbe za plaće, otpremnine i neplaćene godišnje odmore, odlučili su svoja prava potražiti na sudu.

Splitski gradonačelnik ostao im je dužan na desetke tisuća kuna, s tim da su mnogi, zapravo većina, zbog kršenja zakona o radu uskraćeni za otpremnine i naknadu sa Zavoda za zapošljavanje.

Index je razgovarao s radnicama koje su kod Keruma provele gotovo puno desetljeće, no nisu bile zaposlene za stalno, već im se ugovor na određeno produžavao svake godine. Rijetki su se uspjeli izboriti za poslovno uvjetovani otkaz koji podrazumijeva otpremninu.

Za trudnice prekid radnog odnosa

Nikolini Radić Kerum je ostao dužan dvije plaće ili šest i pol tisuća kuna neto. Kada je otišla na porodiljni prekinut joj je radni odnos. "Sada nemam pravo na naknadu sa Zavoda jer mi je umjesto 13 mjeseci staža upisano samo pet mjeseci", kaže Nikolina.

Njen slučaj nije nikakva iznimka, nego su tako u Kerum d.o.o. radili sa svim trudnicama, kažu radnice. Radni odnos se prekine pa se opet sklopi kada se djelatnica vrati s porodiljnog.

"Ugovore nikada nismo dobili, zabranili su nam da vidimo što potpisujemo"

Bivši Kerumovi zaposlenici s kojima je Index pričao radili su u knjigovodstvu i komercijali. Tvrde da ispočetka nije bilo ni bolovanja.

"Tko je htio na bolovanje, mogao je odmah svoje stvari pokupiti. Isto je vrijedilo i za sve one koji su htjeli vidjeti svoje ugovore. Mi smo sve naše ugovore zapravo potpisivali na neviđeno. Nije nam dopušteno da vidimo što smo potpisali, niti smo te ugovore ikada dobili. Jedna cura je tražila ugovor i odmah dobila otkaz", kažu nam bivši Kerumovi radnici, koji se žale i da im nisu bili plaćeni ni prekovremeni radni sati, kao ni čest rad praznicima.

"Dobili smo upute da izlazimo dvoje po dvoje kako se ne bi primijetilo da radimo na neradni dan. A u zgradu bi ulazili sa stražnje strane", otkrivaju radnici Kerumovog knjigovodstva.

Kerum radnike selio svake godine u drugu firmu, samo da ih ne zaposli za stalno

Mira Kokeza radila je u računovodstvu 8 i pol godina, a kao i drugi Indexovi sugovornici za to vrijeme je bila zaposlenik nekoliko Kerumovih firmi, Kurdile, Ribomixa... "Selili bi nas svake godine", kaže Mira, kojoj je Kerum ostao dužan 7.540 kuna neto. 

Anita Latković za razliku od svojih kolegica imala je "sreću" da bude zaposlena za stalno, ali ni ona nikako nije mogla do svog ugovora. U Keruma je radila 10 godina i dva mjeseca, a ostao joj je dužan pet i pol plaća i otpremninu, što iznosi 28 tisuća kuna neto.

Radio u Kerumovom stožeru pa se morao boriti za svoja prava

Žarko Perković u Kerumovoj je komercijali radio šest godina, a kada su lani kola krenula nizbrdo preseljen je najprije u Kerum trgovinu, a onda vraćen u Kerum d.o.o., koji je tada već bio u blokadi pa se nisu mogle isplaćivati plaće.

"Zbog svega toga došla mi je u pitanje naknada sa biroa. Podvaljen mi je sporazumni otkaz, a nastavio sam raditi u drugoj firmi. Htjeli su to ponovno napraviti, ali sam se ipak uspio izboriti da se to ne dogodi. Baš zbog te borbe za svoja prava, među zadnjima sam ostao u firmi do sredine listopada prošle godine", kaže Žarko, kojem je Kerum ostao dužan 5.504 kune neto.

"Što smo mi prošli, to zaista nije za nikoga. Na prošlim izborima 2009. godine radio sam danonoćno u Kerumovom stožeru i eto, to mi je sada hvala za sve što sam napravio", žali se Žarko.

Nela Murer radila je u Kerumovoj komercijali devet godina. "Nikada nisam vidjela svoj ugovor", kaže. Bivši gazda ostao joj je dužan 6.103 kuna neto. Kristini Granić dužan je sedam tisuća kuna.

"Kerumova socijalna osjetljivost pala je na ispitu kod vlastitih radnika"

"Razočarani smo i ogorčeni što se Kerum ovako ponio. Pokušali smo ga još jednom kontaktirati prije nepunih mjesec dana. Evo, tu je i povratnica. Mislili smo, primit će nas, ipak dolaze izbori, no ništa od toga. Držimo kako javnost i birači zaslužuju istinu, a ne ove priče koje Kerum plasira po medijima. Iza te njegove velike priče stoji poduža lista neisplaćenih računa. Među mnogima kojima Kerum duguje, nalazimo se i mi, njegovi bivši radnici kojima je zadnja uplata bila za srpanj 2012. godine. Doprinose ne trebamo ni spominjati, kao ni otpremninu. Po obračunatim plaćama na Zavodu dobili smo najmanji iznos naknade, a povrat poreza ne možemo dobiti jer je poslodavac dužan državi. Nikada nismo mislili da će Željko Kerum dopustiti da se njegovi bivši radnici nađu u ovako gnjusnom stanju nakon toliko godina rada provedenih u njegovoj firmi. Njegovo javno isticanje o socijalnoj osjetljivosti, palo je na ispitu kod vlastitih radnika", kažu Kristina i kolege.

Zbog inspekcije do 1 sat ujutro prefakturirali račune

Kerumovi nekadašnji zaposlenici otkrili su Indexu još neke stvari. Kažu da su dosta dugo bili prijavljeni na nižu stručnu spremu kako bi im se plaćali manji doprinosi. Tko je imao srednju, bio je pomoćni radnik, tko je imao višu, bio je prijavljen na srednju stručnu spremu. To se tek naknadno promijenilo, nakon dužeg inzistiranja", tvrde radnici koji pamte i kako su lani radili do 1 sat u noći kako bi prefakturirali račune jer je dobavljačima Kerum d.o.o. plaćala Kerum trgovina pošto je prva firma bila u blokadi. Sve se moralo žurno "srihtati" do dolaska inspekcije iz Zagreba koja je provjeravala povezanost stare i nove Kerumove firme.

Eto, toliko su dobro provjerili da do danas Keruma nije konkretno ništa zakačilo, već mjesec dana pred izbore u euforičnom raspoloženju uz blagonaklone medije hvata zalet za još četiri godine u Banovini.

"Kad god bi Kerum kupio neku igračku, plaća bi taj mjesec bila manja"

Radnici su, dakako, ogorčeni. "Ne možemo vjerovati da će nakon svega ponovno uspjeti", kažu. Sjećaju se dobro gazdine politike u firmi. "Kada bi dobili božićnicu, a to bi bio bon u Kerumu od 500 kuna, idući mjesec primili bi manju plaću za par stotina kuna. Tako bi bilo i kad god bi Kerum kupio neku skupu igračku. Maybacha, Ferrari, jahtu. Ili kad bi Fani potrošila malo više vani. Taj mjesec plaća bi uvijek bila manja", tvrde radnici.

Ne znaju još pouzdano koliko ih ima, ali procjenjuju da će ih se za tužbu skupiti 70-ak. Nisu samo u Splitu. Ima ih i po otocima, Zagrebu... Index je uvijek na strani obespravljenih i bit će na raspolaganju i Kerumovim, ali i svim radnicima koje poslodavci zakidaju u pravima. Istinu je potrebno čuti, pogotovo kada se gazda bavi politikom i bez kompleksa "pituraje" i uvjerava kako nikome nije dužan. A svi znamo da jest. Baš će biti zanimljivo vidjeti hoće li se Kerum i na to osvrnuti kada u petak na glamuroznom otvaranju Zapadne obale bude i službeno započeo svoju kampanju...

 

 

Pročitajte više