Radnici ostali bez sedam plaća, a kćer vlasnice u gradskim lokalima pokreće "novi" Rubelj

Foto: Destinacije.com

"NE VJERUJTE Natalie Rubelj", upozoravaju po internetskim forumima prevareni bivši radnici Rubelj Grilla, najpoznatijeg zagrebačkog lanca pečenjara, koji nije uspio preživjeti gospodarsku krizu.

Rubelj Grill je, kako je Index već pisao, završio u stečaju nakon propale predstečajne nagodbe, nakon čega su poznate ćevabdžinice zatvorile svoja vrata. Stečajni upravitelj Eduard Miščević zaključio je da se ne isplati nastaviti poslovanje. Rubelj Grill poslovnu 2013. godinu završio je u minusu od 6,1 milijuna kuna.

Radnici bez plaća sedam mjeseci, a bez doprinosa 28 mjeseci

"Radnici Rubelja nisu dobili plaće već sedam mjeseci, a doprinosi za zdravstveno i mirovinsko nisu im uplaćivani 28 mjeseci. Oni su očajni, tražili su od mene da im što hitnije dam otkaze, kako bi se mogli prijaviti na burzu i tražiti nove poslove", kaže u razgovoru za Index stečajni upravitelj Miščević.

Miščević dodaje kako je nakon otvaranja stečaja odlučio staviti ključ u bravu, jer zaključio da ne postoje uvjeti za nastavak poslovanja. "Rashodi su bili znatno veći od prihoda i takav se subjekt morao eliminirati s tržišta jer nije bio sposoban za ostvarivanje dobiti", kaže Miščević.

Kćer vlasnice ostaje u gradskim lokalima

No, kako niti jedna priča u Hrvatskoj nije u potpunosti čista, tako se i propast jedne ćevabdžinice morala pretvoriti u aferu. Rubelj grill će svoje poslovanje u nekom obliku ipak nastaviti i to kroz firmu gotovo istog imena, Rubelj Grill Pizza d.o.o., u kojoj je direktorica i vlasnica Natalie Rubelj.

Radi se o kćeri Anke Rubelj, vlasnice propalog Rubelj Grilla, koja je dobila priliku da počne otpočetka i to u istim lokalima u kojima je poznati Rubelj do prije koji dan poslovao. Bivši radnici Rubelja koji su se javili redakciji Indexa upozorili su nas da Natalie Rubelj nastavlja poslovati u dva lokala koje je Rubelj iznajmljivao od Grada Zagreba.

"U lokalima na tržnici Dolac te onoj na Branimirovoj uz Rubelj grill radila je i tvrtka Rubelj pizza koja i nastavlja obavljati svoju djelatnost na ovim lokacijama", potvrdila je za Index Senka Knežević, glasnogovornica Zagrebačkog holdinga. Rubelj poslovao u ukupno četiri gradska prostora, a za druga dva lokala, na tržnicama Utrine i Trešnjevka, Holdingova podružnica Tržnice Zagreb raspisat će natječaj za davanje u zakup.

Preko burze traži nove radnike

Službeno, Natalie Rubelj ništa direktno ne povezuje s propašću Rubelj Grilla. Ona u toj firmi nije bila dio rukovodeće strukture, već je bila samo obična zaposlenica zadužena za knjigovodstvene poslove. No, radnici propalog Rubelja, koji su kontaktirali redakciju Indexa, tvrde da je upravo Natalie Rubelj zadnjih godina, uz blagoslov svoje majke, bila glavna i odgovorna za upravljanje firmom.

Iako se u tome očigledno nije proslavila, Natalie Rubelj sada kreće u nove poduzetničke pothvate i traži radnu snagu: putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objavila je oglas u kojem traži 15 konobara i kuhara za svoje nove restorane. Potencijalne interesente bivši radnici Rubelja na internetskim forumima upozoravaju da se ne javljaju na ove oglase, s obzirom da ni sami nisu dobili plaću sedam mjeseci.

Radnici, koji se naplatiti sada mogu samo prodajom Rubeljeve imovine u stečajnom postupku, strahuju i da će firma Natalie Rubelj prisvojiti inventar "starog" Rubelja u prostorima u kojima nastavlja poslovanje. Koja je sudbina Rubeljevog inventara, upitali smo stečajnog upravitelja Miščevića.

"Oprema je uglavnom Rubeljeva i to će se prodati. Jedan dio opreme u tim gradskim lokalima je fiksni, kao npr. šankovi koji su napravljeni po mjeri za pojedini lokal. Ja sam razgovarao s gradom i tražio da budući najmoprimac bude obvezan to kupiti jer ti šankovi ne bi imali uporabnu vrijednost kada bi ih mi iznijeli iz lokala", kaže Miščević.

Firma postoji četiri godine, a nema prihode ni zaposlenike

Komentar čitave priče pokušali smo dobiti i od Natalie Rubelj. Na fiksni Rubeljev telefon u prostorijama u Dubravi javila nam se osoba koja nam je objašnjavala da Rubelj tu više ne posluje već je "u tim prostorijama sada nešto sasvim drugo". Nije nam željela objasniti koja firma je preuzela navedene urede.

Na telefonskom imeniku pronašli smo i broj mobitela registriran na firmu Rubelj Grill Pizza. Javila nam se ženska osoba koja se odbila predstaviti i upitala nas zašto tražimo Natalie Rubelj. Kada smo joj objasnili što nas zanima, poručila je da "nemaju ništa reći za medije" i poklopila slušalicu.

Inače, firma Rubelj Grill Pizza osnovana je još 2010. godine, ali nikada nije poslovala. Nema zaposlenih, niti prihoda, a 2013. godinu završila je s minusom od 3800 kuna.

Pročitajte više