Radnici pred Adria čelikom podigli šator: Ne odlazimo dok ne dobijemo svoje plaće

Foto: Index

RADNICI Adria čelika, bivše Željezare Split, digli su jutros šator prekoputa tvornice u Kaštel Sućurcu. Uprava im je zabranila da prosvjeduju na terenu firme pa su se morali snaći na privatnom zemljištu. Radnici traže šest neisplaćenih plaća ili stečaj firme, kako bi makar nešto naplatili.

"U petak nam nisu dozvolili da dođemo pred željezaru. Ispred firme koja već šest mjeseci ne isplaćuje plaće. U blokadi su 260 dana, a Državno odvjetništvo i Trgovački sud ne poduzimaju ništa. Mislimo ostati dok ne izdržimo jer je stanje vrlo teško", kazao je Zvonko Šegvić iz Nezavisnog sindikata Brodosplita.



Radnički zahtjevi: Ili plaće ili stečaj

"Naša dva zahtjeva su ili plaće ili stečaj. Ovo više nema smisla. Ljudi ne znaju je li rade ili ne i kolika im je plaća. Prvo su u radnom odnosu, a onda retroaktivno dobiju otkaz. Pa kažu da je to povučeno, a nitko ne vidi da je povučeno. Naša država je cirkus", kaže Šegvić.

Otkrio nam je i kako je sindikat prošlog tjedna prijavio Upravu zbog neisplate plaće te kako je 98 radnika od Trgovačkog suda zatražilo stečaj, i to počekom travnja. Jedan od radnika je na Šegvićevu sugestiju ranije zatražio stečaj pa su mu isplatili plaću.

 
 
 

Pročitajte više