Radnici zatražili stečaj: Hotel Marjan prodat će sud, a ne Kerum?!

Foto: Google Street View

KOLIKO god se posljednjih pet godina Željko Kerum upinjao prodati hotel Marjan, čini se da će se to dogoditi bez njega. Naime, grupa od 13 radnika Adriatica zatražila je u studenom prošle godine pokretanje stečaja, a prvo ročište u tom predmetu održat će se 8. travnja u splitskom Trgovačkom sudu.

Banka već zatražila prodaju Hotela

Riječ je o pripremnom ročištu nakon kojeg će sudac Paško Bačić donijeti odluku o pokretanju stečaja. Potraživanja radnika iznose gotovo tri milijuna kuna tako da će to biti valjan razlog za otvaranje stečajnog postupka nad Adriaticom. Prvi idući korak bit će, sasvim sigurno, prodaja imovine stečajnog dužnika, odnosno, hotela Marjan.

To je već ovrhom zatražila Hypo banka koja ima zabilježbu na hotelu od 35 milijuna eura, dok se na meti HPB-a našao hotel Central, koji je pripao supruzi Anki, ali Kerum sa njega nije skinuo zabilježbu od 72 milijuna kuna pa mu se ona upisala na Marjan.

Kerumu riječ "dug" diže tlak

Kerum je prije koji mjesec ustvrdio da banke ne mogu prodati hotele bez njega i da se moraju dogovoriti. Za puno sitniji dug prema radnici Marjana, ništa nije rekao. On taj dug zapravo ni ne priznaje, jer tvrdi da je Adriatic njemu dužan, a ne on Adriaticu. O dugovima je s Kerumom inače vrlo teško razgovarati jer mu se na sam spomen riječi "dug" tlak digne.

Plaće radnici Marjana nisu vidjeli dvije i pol godine

Radnici, pak, smatraju da je direktor Adriatica, Kerumov nećak Igor Sapunar, sam trebao zatražiti stečaj kada je postalo jasno da neće moći isplaćivati plaće nakon što je u kolovozu 2014. godine sklopljena predstečajne nagodba. Plaće radnici inače nisu dobili dvije i pol godine, zadnju su vidjeli u srpnju 2012. godine. Većina radnika pristala je na poslovno uvjetovani otkaz, dok je tek manji dio odlučio svoju sreću potražiti u stečajnom postupku.

Manevarski prostor

Sve je očitije da su tri predstečajne nagodbe za tri Kerumove firme imale namjenu velikom gazdi omogućiti još malo manevarskog prostora pod krinkom brige za radna mjesta. Jedini radnici koji su Kerumu preostali ne primaju plaću dvije i pol godine, a on za to vrijeme sebi, sinu i partnerici kupuje flotu dostojnu arapskog šeika. Kerum je dosad otvorio tek jedan dućan, ali je zato uzeo tri najskuplja Mercedesa. Marjan stoji kako je stajao i prije predstečajne, ništa se tu nije promijenilo.

 

 

 

Pročitajte više