Radnička fronta podržala prosvjed: Banke treba nacionalizirati

Foto: FAH

RADNIČKA fronta podržala je današnji prosvjed Udruge Franak. U priopćenju za javnost poručuju da prate recentne događaje oko dužnika u francima i blokiranih građana.

"Problemi dužnikâ u francima (kao i dužnikâ u bilo kojoj drugoj stranoj valuti) problem je logike suvremenog kapitalizma koji je u svojoj fazi dominacije financijskog kapitala i špekulacijâ na financijskim tržištima", poručuje Radnička fronta i dodaje:

"Politika je podešena tako da štiti interese banaka i financijskoga kapitala, a odgovornost prebacuje na pojedince aludirajući na njihovu individualnu odgovornost. Iako među zaduženima ima i pripadnikâ viših klasa, veliki dio zaduženih su ipak oni koji su svojedobno željeli sebi omogućiti bolji život, a krediti u francima nuđeni su kao na pladnju. Zašto bi dužnici trebali ispaštati zbog inherentne logike kapitalizma, koja uključuje i interese privatnih špekulanata? To nije odgovornost koju su preuzeli na sebe".

Fiksiranje tečaja franka odlukom Vlade RH Radnička fronta naziva "kratkotrajnom vatrogasnom reakcijom". Tvrde da rješenje neće biti moguće sve dok se cijela ekonomija ne postavi na druge temelje, "odnosno da se izađe izvan okvira koji uopće omogućuju dužničko ropstvo i visoke kamatne stope". A to, tvrde iz Radničke fronte, nije moguće u trenutnim odnosima snaga unutar EU, gdje su interesi "centra" važniji od interesa "periferije", a pritom su skoro sve banke privatne i u stranom vlasništvu.

"Stvar je upravo u tome da se ekonomija izgradi na temeljima da se banke nacionaliziraju i upregnu u razvoj privrede, a ne u izdavanje potrošačkih kredita i zaduživanje s visokim kamatnim stopama i fiktivnim novcem. Valutnu klauzulu treba ukinuti, što znači onemogućiti zaduživanje u valuti u kojoj se ne troši. Ona je bila uvedena radi obuzdavanja inflacije, ali je u EU ionako već dulje vremena na djelu deflacija, tako da valutna klauzula ima neke druge svrhe – očuvanje interesa privatnih bankara", tvrdi Radnička fronta.

 
 
 

Pročitajte više