Rasmussen: NATO neće intervenirati u Siriji, čak ni u slučaju da mu UN odobri mandat

GLAVNI tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen jučer je za Reuters kazao kako ovaj vojni savez nema namjeru intervenirati u Siriji, čak ni u slučaju da mu UN odobri mandat s ciljem zaštite civila, iako je to malo vjerojatno.

S obzirom na to da razvoj događaja u Siriji, odnosno stav međunarodne zajednice koji se razvija prema Siriji, sve više podsjeća na libijski scenarij, Rasmussen je upitan može li i reakcija NATO-a biti slična onoj u Libiji, gdje muje dodijeljen mandat za zaštitu civila.

Sirija je puno kompliciranija zemlja od Libije

Glavni tajnik NATO-a objasnio je kako nije moguće povlačiti paralele iz više razloga. Za početak, UN nije odobrio mandat za intervenciju u Siriji, a to se vjerojatno ni neće promijeniti s obzirom na dobro poznate stavove Rusije i Kine, koji su upravo plod činjenice da intervencija u Libiji nije provedena na ispravan način.

"Mislim da nešto slično nije moguće i zato što je Sirija drugačije društvo, mnogo kompliciranije društvo u etničkom, političkom i religijskom pogledu. Stoga mislim da je u ovom slučaju potrebno pronaći regionalno rješenje", kazao je Fogh Rasmussen za Reuters.

"Sirija je suočena s fundamentalnim naporima da je se podijeli"

U međuvremenu iz Sirije i dalje stižu izvještaji o novim napadima državne vojske na prosvjednike protiv režima, ali točne je brojke nemoguće potvrditi jer je stranim novinarima onemogućen ulazak u zemlju, pa se sve svodi na brojke koje objavljuju aktivisti s jedne, i vlasti s druge strane.

Valja napomenuti i kako su se u Damasku danas sastali predsjednik Assad i kineski izaslanik Zhai Jun. Kinez je objasnio kako je stav njegove države taj da obje strane moraju odustati od upotrebe nasilja i svoje razmirice rješavati političkim putem.

Assad je prihvatio njegove sugestije, uz napomenu kako je "Sirija suočena s fundamentalnim naporima da je se podijeli te da se naruši njena geopolitička i povijesna pozicija na Bliskom istoku".

Pročitajte više