Raste broj umrlih od MERS-a, ukupno 150 osoba pogođeno virusom

Foto: FAH

U JUŽNOJ KOREJI prijavljeno je još pet slučajeva oboljenja od bliskoistočnog respiratornog sindroma MERS, a broj umrlih popeo se na 16, piše CNN.

Virus  je pogodio ukupno 150 osoba, izjavio je južnokorejski ministar zdravlja. Izbijanje MERS-a dovelo je do međunarodne zabrinutosti za javno zdravlje, usporio ekonomiju te zemlje i rezultiralo s čak sto tisuća otkazanih turističkih posjeta.

Cijeli incident traje već gotovo mjesec dana, a korejsku vlast okrivljuju zato jer nisu uspjeli zadržati i kontrolirati virus. Predsjednica Geun-hye trenutno se bori s padom potpore u javnosti.

Ponovno su otvorili škole, no dio njih još je zatvoren zbog straha od širenja zaraze

Jedini znak potencijalnog vraćanja stvari u normalu jest ponovno otvaranje stotina škola diljem Južne Koreje, koje su zatvorene zbog divljanja opasnog virusa. Još 440 obrazovnih institucija još uvijek je zapečaćeno zbog straha od virusa, iako je proteklog tjedna Svjetska zdravstvena organizacija preporučila ponovno otvaranje škole.

Ministar zdravlja na današnjoj konferenciji za medije objavio je kako je specijalna jedinica poslana u drugi po redu najveći grad Južne Koreje Busan, nakon što se saznalo da je jedan od pacijenata kojem je nedavno dijagnosticiran MERS posjetio nekoliko bolnica i klinika na tom području.

Širenje zaraze se usporilo, no očekuju nove slučajeve oboljenja

"Radimo sve što je u našoj moći da zaustavimo širenje MERS-a. Analiziramo zapise na CCTV kamerama uz pomoć policije", rekao je ministar zdravlja o naporima koje ulažu u pronalazak zaražene osobe.

Jučer je 61-godišnjak iz Busana podlegao MERS-u i preminuo u bolnici. Južnokorejski dužnosnici zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom kazali su ovog vikenda kako se širenje MERS-a usporilo, no svejedno očekuju sljedeće slučajeve oboljenja.

Pročitajte više