Raste optimizam: Rast indeksa poslovnih očekivanja u Njemačkoj

Foto: Hina

INDEKS proizvođačkih cijena u Njemačkoj u prosincu je zabilježio snažnije deprecijacijske pritiske od očekivanja, kako na mjesečnoj tako i na godišnjoj razini.

Tako su proizvođačke cijene u prosincu za -0,7% niže u odnosu na studeni (očekivanja su bila na razini -0,4%), dok je na godišnjoj razini ubrzan pad proizvođačkih cijena sa -0,9% u studenom na -1,7% u prosincu (više od očekivanih -1,4%), navode analitičari RBA.

Podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni u Italiji pokazuju snažnu kontrakciju suficita u robnoj razmjeni s inozemstvom koji se sa revidiranih 5,396 milijuna u listopadu spustio na 3,541 milijuna eura u studenom.

ZEW indeks poslovnih očekivanja u Njemačkoj koji predviđa kretanja u sljedećih šest mjeseci zabilježio je snažan rast sa 34,9 koliko je iznosio u prosincu prošle godine na 48,4 u siječnju (znatno iznad očekivanih 40,0), što je ujedno i najveća vrijednost ovog pokazatelja u posljednjih 11 mjeseci.

Ovo je treći mjesec zaredom otkako se bilježi rast ZEW indeksa koji je u pozitivnoj vezi s rastućim očekivanjima u pogledu donošenja skorih mjera monetarnog popuštanja od strane ESB-a. Stoga je ZEW indeks poslovnih očekivanja na razini eurozone također ostvario snažan rast sa 31,8 u prosincu na čak 45,2 u siječnju ove godine, zaključuju analitičari RBA.

Pročitajte više