Razina vode u Čičkoj Poljani i dalje raste, svakim satom sve veći dio naselja poplavljen

Foto: Gorica.hr

PROBLEMA s poplavama ima i dalje, a rješavanju situacije nimalo ne doprinosi činjenica da je obilna kiša danas, nakon pretežno sunčanog četvrtka, iznova počela padati. Nova kiša koja je pala stvara probleme na poplavljenim područjima, voda se slabo povlači.

I dalje raste razina vode u Čičkoj Poljani, tako da je svakim satom sve veći dio naselja pod vodom. U staroj školi organiziran je stožer za podjelu hrane, a na hidrante su stavljene pipe kako bi se mještani mogli opskrbiti čistom vodom, kaže šef goričkog Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Kos. "Voda je prodrla u četiri kuće kroz zidove. Voda raste, ali ne previše. Ekipe su na terenu i nadamo se da ta voda neće krenuti prema Ribnici ni bilo gdje drugdje", kaže Kos.

Građani se mogu javiti i na brojeve telefona dežurnim službama ukoliko im treba hrane ili bilo kakvih potrepština, kaže Kos. "Svi mještani, ako treba vreće s pijeskom ili bilo što drugo - najlon ili daske, mogu se javiti na broj 091/258-6600 ili 091/258-6602. To su dežurni vatrogasci iz Čičke Poljane koji prenose informacije u stožer i ekipe izlaze na teren", kaže Kos.

Čičku Poljanu danas su obišli gradski i županijski čelnici, koji su na licu mjesta dogovorili pomoć naselju. Organizirana je dostava namirnica ugroženim domaćinstvima, gumene čizme i čamci za ekipe koje se bore sa poplavom. Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica svoje će terensko vozilo i komunikacijsku opremu ustupiti DVD-u Čička Poljana.

Drama i kraj Jasenovca

Kupa se povlači, a opada i Sava kod Siska, no stanje još uvijek nije zadovoljavajuće, kaže Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda. Vodostaj Save kod Jasenovca je na 865 cm i lagano raste. "Iz tog razloga tamo dodatno ojačavamo linije obrane, a nadvisili smo i nasipe na području vodotoka Trebež. Danonoćno se radi i dodatno dograđujemo sustav obrane od poplava s obzirom na to da vodni val na tom području ne jenjava", kaže Đuroković.

Kiša je aktivirala i vodotok Sunje u koji ulaze usporne vode rijeke Save. "U ovom se trenutku izvode intervencije na dodatnom nadvišenju sunjskih nasipa kako bi se i ovdje unutar nasipa uspjele zadržati savske vode i vode Sunje. Nadamo se da ćemo tijekom noći uspjeti nadograditi dijelove nasipa i stabilizirati linije obrane", dodaje.

Pročitajte više