Razlike u cijenama: U Vukovaru kvadrat stana 400 eura, u Dubrovniku 3000 eura

Foto: freeimages.com

PROSJEČNE tražene cijene stanova tijekom ožujka najveći porast bilježe u Zadru, dok najveći mjesečni pad cijena bilježi Bjelovar.

Promjena cijene tijekom ožujka imala je negativan predznak u većini gradova, a mjesečni porast zabilježen je u Osijeku, Zadru i Splitu, pokazuju podaci portala Crozzila.com

U Dubrovniku cijena "kvadrata" 2988 eura

Najveći pad cijena stanova zabilježen je u Bjelovaru koji tijekom ožujka ujedno bilježi i najniže cijene "kvadrata". Tamošnje su cijene bile za 1,3 posto niže no mjesec ranije, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 868 eura.

Mjesečni pad od 1,1 posto tijekom ožujka zabilježen je u Zagrebu gdje je prosječna tražena cijena "kvadrata" stana iznosila 1564 eura.

Unatoč padu cijena od 0,9 posto, najviša cijena stanova i tijekom ožujka ostala je na području Dubrovnika gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 2988 eura.

Varaždinskim stanovima prosječna tražena cijena "kvadrata"iznosila je 1116 eura, što na mjesečnoj razini predstavlja pad od 0,5 posto.

U Šibeniku se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1396 eura, što je 0,6 posto manje no mjesec ranije. Pad cijena stanova od 0,4 posto zabilježen je u Rijeci gdje se prosječna cijena stambenih kvadrata spustila na 1369 eura. Prosječne tražene cijene stanova u Puli se na mjesečnoj razini nisu promijenile te su u ožujku, kao i tijekom veljače, iznosile 1330 eura po "kvadratu".

Najveći porast bilježi Zadar u kojem su cijene na mjesečnoj razini porasle za 4 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1832 eura.

Ožujak je donio porast cijena stanova u Osijeku (0,3 posto) i Splitu (1,9 posto). Splitskim stanovima prosječna je tražena cijena metra kvadratnog na portalu Crozilla.com porasla na 2179 eura, a u Osijeku je iznosila 993 eura.

U Vukovaru cijene stanova 400 do 500 eura po "kvadratu"

Stambeni "kvadrati" u Zagrebu i pojedinim gradovima uz more u prosjeku su skuplji no u brojnim gradovima kontinentalnih područja, a velika potražnja jedan je od razloga. S druge strane, mnogi su kontinentalni gradovi često "zakinuti" za veliku potražnju i visoke cijene, a primjerice na području istoka Hrvatske cijene nekretnina znatno su niže no u mnogim drugim krajevima. Ružica Dufek, direktorica agencije za promet nekretninama Vukovarka, rekla je kako su upravo niske cijene razlog što se na tom području ipak odvija neki promet, a među većinom kupaca tamošnjih nekretnina trenutno su nekadašnji stanari poplavljenih područja.

Prema njezinim riječima cijene "kvadrata" prodanih stanova u Vukovaru kreću se tek oko 400 do 500 eura, s tim da isprva svi traže vrlo visoke cijene koje zatim spuštaju. "Stanovi u Vukovaru površine 40-50 metara kvadratnih postižu cijenu do 20.000 eura." , rekla je Ružica Dufek, a prenosi Crozzila.com

Zagreb je i tijekom ožujka bio grad u kojem je vladala najveća potražnja za stanovima. Osim u Zagrebu, posjetitelji portala za nekretnine Crozilla.com stanove su najčešće pretraživali i u Splitu, Puli, Rijeci i Osijeku.

Pročitajte više