Reakcije vladajućih i oporbe: Moody´s smanjio izglede Hrvatskoj iz stabilnih u negativne

Foto: Hina

AGENCIJA za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's Investors Service promijenila je jučer izglede za rejting Hrvatske iz stabilnih u negativne te potvrdila dosadašnji rejting države Ba1.

Kako agencija ističe u obrazloženju, čimbenici koji su utjecali na snižavanje izgleda su oslabljeni srednjoročni gospodarski izgledi, spori tempo smanjenja proračunskog deficita te veliki zahtjevi za servisiranjem vanjskog duga. Srednjoročni izgledi su pogoršani zbog izazova za konkurentnost, nastavljenog procesa razduživanja i fiskalne konsolidacije koja prigušuje rast.

Agencija također navodi da je Hrvatska u 2013., prvoj godini članstva u Europskoj uniji, ostvarila slabije izvozne rezultate zbog gubitka tradicionalnog izvoznog tržišta – zemalja CEFTA-e. Ipak, kako navode, očekuju da će integracija na srednji i dulji rok, nadoknaditi te gubitke te da će Hrvatska, kao što je bio slučaj i sa zemljama koje su ranije ušle u Uniju, imati koristi od članstva.

Potvrđen važeći rejting

Donekle je dobra vijest što je Moody's je potvrdio važeći rejting Hrvatske Ba1 jer očekuje da se hrvatska stanje u hrvatskom proračunu neće pogoršavati naglo kao u prošle dvije godine zbog mjera koje bismo trebali će usvojiti u sklopu europske procedure prekomjernog deficita. Pozitivno je i to što je Hrvatska poboljšala bilancu na tekućem računu plaćanja i devizne rezerve koje bi trebale štititi bilancu od oscilacija na svjetskim financijskim tržištima.

U priopćenju se navodi i da potvrđivanju dosadašnjeg rejtinga u prilog ide i činjenica da je dohodak po stanovniku relativno visok u usporedbi sa zemljama sličnog rejtinga.

Ističu da bi bolja prognoza mogla nastupiti u slučaju naznaka održivog ekonomskog oporavka te ako se smanji proračunski deficit, tj. javni dug. Pogoršanje izgleda moglo bi uslijediti ako se fiskalna te metrika gospodarskog rasta i vanjske ranjivosti nastave pogoršavati tijekom duljeg razdoblja.

Grčić: Reforme činimo zbog građana, a ne kreditnih agencija

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je da rejting agencije ocjenu daju vjerojatno kroz prizmu procedure prekomjernog deficita. Kaže da reforme koje poduzima Vlada mora činiti zbog građana, a ne zbog toga što će reći agencije. Dodao je da je u proteklom razdoblju napravljen ozbiljan posao, što je prepoznato i iz Europske unije.

"Vlada čini sve da, unatoč ovoj situaciji i zahtjevima koji su radikalni za prvu godinu konsolidacije, uspostavi sustav koji će biti ravnomjerniji u smislu rasporeda tereta u ovoj godini. U tom smislu ćemo u narednim tjednima i pregovarati s Komisijom i pokušati pokazati s našim argumentima da je to bolji put za Hrvatsku", rekao je Grčić.


"Kretanja rejtinga u budućnosti ovisit će o kretanjima u gospodarstvu", rekao je ministar financija Slavko Linić. "Evidentno, dok god ne budemo ostvarili gospodarski rast i ne okrenemo izvoz i povećanje izvoza koji će značiti da se u gospodarstvu stabiliziraju pozitivni trendovi, teško je očekivati da ćemo imati rejtinge koji će nam omogućavati povoljnije uvjete na financijskom tržištu", rekao je Linić.

Karamarko: Ocjena je posljedica svega što radi Vlada

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije iznenađen što je agencija Moody's promijenila izglede za rejting Hrvatske iz stabilnih u negativne, potvrdivši ujedno dosadašnji rejting države Ba1. "Ne treba se tome čuditi, to je bilo za očekivati, prognoze će za dva mjeseca vjerojatno, biti iste", izjavio je Karamarko Hini prije obnoviteljskog sabora Akademske zajednice HDZ-a Ante Starčević, održane danas u Zagrebu.

Predsjednik HDZ-a ističe kako je ocjena Moody'sa posljedica svega što od dolaska na vlast radi aktualna Vlada, a što se ogleda u oštrom padu investicija, rastu nezaposlenosti, padu standarda građana itd.

U HDZ-u nisu iznenađeni

Čelnici najjače oporbene stranke komentirali su smanjenje izgleda kreditnog rejtinga Hrvatske koje je objavila agencija Moody's. Iz HDZ-a su jedinstveni u ocjeni da je ovo sniženje rejtinga samo još jedan dokaz da Vlada ne radi dobro. Bivši ministar financija Ivan Šuker smatra da je do reakcije iz Moody'sa došlo nakon što rebalans proračuna nije poslao dovoljno snažnu poruku da Hrvatska ima recept izlaska iz krize.


"Ovo je definitivno nešto što daje pravo nekome praktično da se igra s visinom kamatne stope, kako za državu, tako i za gospodarstvo, a to automatski znači veće kamate za hrvatske građane", rekao je Šuker.

Linić: Ovo je čisto naznaka što se događa u Hrvatskoj

"Dok ne budemo ostvarili gospodarski rast i povećanje izvoza koji će značiti da se u gospodarstvu stabiliziraju pozitivni trendovi teško je očekivati da ćemo imati kreditni rejting koji će nam omogućavati povoljnije uvjete na financijskom tržištu“, izjavio je Linić nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Linić je to rekao komentirajući ocjenu agencije Moody's, koja je izglede za rejting Hrvatske iz stabilnih promijenila u negativne, potvrdivši ujedno dosadašnji rejting države Ba1.

Linić ne očekuje da će ta promjena u ovom trenutku imati bitnijeg utjecaja jer je, kako je objasnio, dosada dosta američkog i europskog novca išlo prema Rusiji, a sada će zbog novih okolnosti između njih ponuda novca na tržištima biti veća a samim tim će i njegova cijena ići dolje.

„Ovo je čisto naznaka što se događa u Hrvatskoj“, kazao je ministar financija koji je na pitanje da li je to prvi korak prema smanjenju hrvatskoj kreditnog rejtinga kazao da to ovisi o trendovima u hrvatskom gospodarstvu te o konkurentnosti hrvatskih roba i usluga unutar, ne samo hrvatskog, nego europskog tržišta.

Pročitajte više