Redakcija Charlie Hebdo prije nekoliko godina napadnuta i molotovljevim koktelom

Foto: Guliver image/getty images, Charlie Hebdo

REDAKCIJA francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo više je puta bila metom napada islamista zbog karikatura muslimanskog proroka.

Nije bilo ozlijeđenih

U studenom 2011. godine na redakciju su bacili molotovljev koktel, srećom nije bilo ozlijeđenih. Napad je bio motiviran izdanjem časopisa u kojem je muslimanski prorok Muhamed imenovan izvršnim urednikom za sljedeći broj, a na naslovnici je prikazana njegova karikatura. Izdanje lista bilo je nazvano Charia Hebdo, a urednici tvrde kako su se bezazleno željeli poigrati s riječi šerijat. Na naslovnici je bila karikatura Muhameda koji govori: "Tisuću udaraca bičem ako ne umireš od smijeha!".

U novom broju još je niz Muhamedovih karikatura, iako islam striktno zabranjuje ikakvu vrstu oskvrnuća lika proroka Muhameda.  Urednici lista za AFP su kazali kako njihove opaske nisu bile zlonamjerne te da su samo radili svoj posao. Navode kako je ovaj broj bio motiviran pobjedom islamističke stranka Ennahda na izborima u Tunisu te indikacijama da bi šerijatski zakon mogao postati osnova novog libijskog ustava.  Dan nakon napada, opet su objavili iste crteže.

Česte karikature Muhameda

U rujnu 2012. godine opet su objavili karikature proroka Muhameda,  a francuske vlasti izdale su upozorenje svim svojim veleposlanstvima na Bliskom istoku, pozivajući ih da zatvore svoja vrata sve dok se ne smiri nasilje koje traje već tjedan dana zbog protuislamskog filma "Nevinost muslimana". 

Karikatura na naslovnoj stranici časopisa prikazuje ortodoksnog židova kako gura invalidska kolica u kojoj sjedi osoba s turbanom na glavi. Karikature Muhameda prikazane su na još nekoliko stranica, a na nekima od njih prorok je čak i gol.



U siječnju 2013. godine objavili su Muhamedovu biografiju u stripu.  Iako je ovaj potez muslimanski svijet doživio kao novu provokaciju, urednik tjednika tvrdi kako je "Muhamedov život" edukativnog sadržaja i kako su ga priredili francusko-tunižanski sociolozi.

"Nema ništa neprikladnog"

"To je biografija autorizirana od strane islama, budući da su je editirali muslimani", tvrdi Stephane Charbonnier te dodaje kako ne misli da u njoj ima išta neprikladnog.

Tužile ih bez uspjeha dvije najveće francuske muslimanske udruge

Charlie-Hebdo nalazi se na udaru islamista posljednjih desetak godina kada su javno pružili podršku danskom mediju Jyllands Post koji su objavili sporne karikature Muhameda što je izazvalo val prosvjeda i nasilja.


"Charlie Hebdo" je u veljači 2006. godine u jeku globalnih kontroverzi i prosvjeda vezanih uz karikature, prenio dvije karikature originalne objavljene u "Jyllands-Postenu" te dodao jednu svoju kao komentar. Philippe Vala, urednika satiričkog francuskog tjednika Charlie Hebdo,  tužile su dvije utjecajne francuske muslimanske udruge - "The Grand Mosque of Paris" i "Zajednica islamskih organizacija Francuske", no bez uspjeha.

Charlie Hebdo objavio je 2006, godine danske karikature Muhamenda ali i svoje. Tako je prikazan Muhamed kako se drži rukama za glavu i govori: "Teško je kad te vole budale".

"Kad demokratske zemlje priznaju argumente ekstremistima u principijelnim stvarima, bilo to zbog ucjene ili terora, to je pokazatelj da tim demokracijama nije preostalo još puno vremena.", govorio je urednik Val, a u to vrijeme dobili su i policijsku zaštitu.

Pročitajte više