Rektori Liniću: Ovo je udar na autonomiju sveučilišta, možemo slobodno zatvoriti vrata!

Foto: Wikipedia

REKTORSKI zbor održao je konferenciju za novinare u Rektoratu Sveučilišta u Zagreb vezano uz izvanrednu sjednicu Rektorskog zbora na kojoj su raspravljali o najavi ministra financija Slavka Linića o novim načinima korištenja vlastitih sredstava u visokoobrazovnim institucijama.

"Ne žele nas samo nadzirati već upravljati nama. Bez tog novca fakulteti mogu slobodno zatvoriti vrata jer će im se tako definitivno presjeći dotok kisika", izjavio je rektor Sveučilišta u Zagrebu, Aleksa Bjeliš.

Bjeliš kaže da se sve vrti oko toga da se na razini ministarstva umjesto dosadašnjeg elementarnog nadzora nad visokim obrazovanjem ide na upravljanje tim sustavom, a bez tog novca, fakulteti mogu slobodno zatvoriti vrata jer će im se tako definitivno presjeći dotok kisika.

"Ako pojedini ministri bez našeg znanja odlučuju o novcima fakulteta, onda je to udar na autonomiju sveučilišta, rekao je rektor Sveučilišta u Osijeku, Željko Turkalj.

Rektorski zbor zajednički zahtjeva dijalog i komunikacija s ministarstvom obrazovanja, ali i financija kako bi našli optimalno rješenje. Također kažu, kako sveučilišta nemaju nikakvog viška novca u sustavu te da im je taj novac potreban.

Na izjave rektora reagirao je i ministar obrazovanja Željko Jovanović koji kaže da novcima fakulteta i sveučilišta nitko ne misli krpati proračunske rupe niti će do toga doći te je ustvrdio da rektori pretjeruju.

Podsjećamo, ministar Linić gostujući u "U mreži Prvog", potvrdio je da fakulteti ostaju bez dijela svojih prihoda koji su procijenjeni na milijardu i 600 milijuna kuna, što je zgrozilo sveučilišta. Linić je rekao da na računima sveučilišta, fakulteta i instituta postoji 1,6 milijardi kuna koje se ne koriste, a u njegovoj izjavi ništa sporno nije vidio ni ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Dekani i rektori hrvatskih sveučilišta smatraju da se time ne bi smjele krpati proračunske rupe i tako ostaviti sustav visokog školstva i znanosti na cjedilu. To su prihodi i od projekata s Europskom unijom, gospodarstvenicima, dodatnog rada fakulteta i svime time pokušavaju krpati svoje fakultetske rupe cijele godine, uključujući i plaćanje režija.

"Nema `bildanja` plaća"

Primjedbe da "sveučilišta koriste novac kako bi 'nabildali' plaće profesora i svojih djelatnika", rektor Bjeliš kratko je prokomentirao kako bi osobno "htio da djelatnici sveučilišta doista budu 'nabildani' koliko god je to moguće". Jer, ustvrdio je, na sveučilištu se radi kreativno i kvalitetno i oni koji tako rade zaslužuju nagradu.

Spomenuto 'bildanje plaća' opovrgnuo je i rektor Sveučilišta u Osijeku Željko Turkalj navodeći kako se na osječkome Sveučilištu iz samostalnih prihoda kupuje, primjerice, kvalitetna nova tehnologija i opremaju prostorije u kojima se može koristiti vrhunska tehnologija.

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić istaknuo je pak kako su "u Hrvatskoj gdje više nema puno vrijednosti sustav obrazovanja sveučilišta nešto najvrjednije što imamo i što moramo sačuvati i nikako ne dopustiti njegovu eroziju". S rektorom Pavićem potpuno je suglasan i rektor Bjeliš.


Prorektorica Sveučilišta u Rijeci Nevenka Ožanić istaknula je kako su sveučilišta svjesna da je potrebno uvesti red u sve sustave, pa tako i sveučilišni, ali i napomenula da pri tome treba dobro 'razvrstati' sve segmente.

Sva sredstva koja samostalno ostvaruje Sveučilište u Zadru su namjenska, istaknula je prorektorica toga sveučilišta Dijana Vican, a prorektor na Sveučilištu u Dubrovniku Vlatko Lipovac smatra da određeni prostor za dijalog ostavlja informacija koju su na sastanku dali predstavnici MZOS-a - da najavljeni potezi vezani za sveučilišta nemaju veze s rebalansom proračuna.

HDZ: Oduzimanje sveučilištima vlastite zarade je protuustavno i protuzakonito

Stanje u znanosti i visokom obrazovanju je kritično, sustav se urušava do te mjere da će ga teško biti popraviti kada HDZ dođe na vlast, a točku na "i" svojim su najavama o oduzimanju sveučilištima vlastitih sredstava, što je protustavno i protuzakonito, stavili ministri Slavko Linić i Željko Jovanović, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

"Očigledno je da sveučilištima treba uzeti novac kako bi se namaknuo za silne vladine automobile, ili je u državi izvanredna situacija, a to bi onda Vlada trebala i javno reći", izjavio je predsjednik HDZ-ova Odbora za znanost i visoko obrazovanje Radovan Fuchs.


Fuchs je sa sveučilišnom profesoricom u Splitu i članicom Predsjedništva HDZ-a Marijom Boban i članom HDZ-ova Odbora za znanost i visoko obrazovanje Predragom Šustarom ocijenio da je oduzimanje sveučilištu vlastitih sredstva nezapamćen čin kojim se narušava autonomija sveučilišta. Ako postoji sumnja da se sredstva od školarina ne troše za školovanje studenata, onda ministar Jovanović mora reći tko je to, a ne da izjavama o "bildanju plaća profesora" optužuje čitavu akademsku zajednicu, rekao je Fuchs. Drugo je, dodao je, zarada od stručnoga rada od koje fakulteti, s obzirom na to da im se iz proračuna ne uplaćuju dostatna sredstva, troše na materijalne troškove. U prošloj su godini znanstvene institucije iz tih sredstva platile više od 30 posto svojih materijalnih troškova, naveo je.

"Unatoč tome što su im bila puna usta brige za sveučilišta i znanost, vladajući su u prošloj godini izdvojili oko 700 milijuna manje. I to ne bi bilo toliko loše da se istodobno nisu smanjila radnička prava, ukinute božićnice i prijevoz. I sad se pitam kako je taj manjak, uz sva ta smanjenja ostao isti. Odgovor je vjerojatno u povećanju zapošljavanja, primjerice i u Ministarstvu znanosti sa 280 kada sam ja bio ministar na današnjih 340", rekao je Fuchs.

Ovako nestručno, neumjesno rukovanje mandatom koji su dobili, u krajnjoj je liniji neodgovorno i zato neka odu i prije nego li im taj mandat istekne, poručio je vladajućima.

Najave o oduzimanju vlastitih sredstava sveučilištima proutustavno je i protuzakonito, a tek smo kročili u Europsku uniju, rekla je Marija Boban zapitavši se što će biti s profesorima, mladim docentima, magistrima, među kojima je sve više onih koji napuštaju Hrvatsku. Na fakultetima se radi štednje ne otvaraju nova radna mjesta, pa evo predlažem da se za taj novac koji Vlada misli uzeti, otvore nova radna mjesta za te mlade ljude kako nam ne bi odlazili, poručila je.

Osvrčući se na izjavu ministra Jovanovića da taj novac služi za "bildanje plaća profesorima", Predrag Šustar je rekao kako iz iskustva zna da profesori i nastavnici dijele sudbinu svih ostalih hrvatskih građana. Ako postoji netko tko na fakultetima taj novac drukčije troši, neka ministar Jovanović to jasno i glasno kaže, a ne da stalno proizvodi konfliktne situacije.

Počnimo graditi povjerenje, rekao je Šustar poručivši Jovanoviću da je propustio regulirati kontrolu korištenja tih sredstva.

Zamoljeni da komentiraju izjave rektora da ih o najavama nitko nije kontaktirao, da je izostao dijalog te da to smatraju zadiranjem u autonomiju sveučilišta i da to neće dopustiti, Fuchs je odgovorio - pa s kim oni uopće komuniciraju.

Umjesto da se razgovara o statusu novaka koji se zbog štednje više ne mogu zapošljavati, sveučilištima se bez najave žele uzeti njihov vlastiti novac, a to se među akademskom zajednicom već komentira kao podsjećanje na nacionalizaciju, zaključila je Boban.

Pročitajte više