Religijski motivirani terorizam i sektaško nasilje: Diljem svijeta raste pritisak na vjerske skupine

Ilustracija: Wikipedia

NASILJE i diskriminacija kojima vlasti i konkurentske vjere izlažu pojedine vjerske skupine dosegnule su dosad nezabilježenu razinu u cijelome svijetu, s izuzetkom dviju Amerika, objavljeno je u utorak u novome izvješću Pew Research.

Društveno neprijateljstvo poput napada na pripadnike vjerskih manjina ili pritisak da se prihvate određene norme snažni su u jednoj trećini od 198 zemalja i teritorija na kojima je istraživanje provedeno 2012. Osobito su snažni na Bliskome istoku i na sjeveru Afrike, objavljeno je.

Religijski motivirani terorizam i sektaško nasilje događali su se te godine u jednoj petini ispitanih teritorija, a države su u gotovo 30 posto njih nametale zakonska ograničenja u odnosu na vjeroispovijest ili na odjeću kakvu propisuje vjera.

"Religijski motivirano neprijateljstvo u porastu je u svim većim regijama svijeta osim u Amerikama", kaže se u izvještaju te nestranačke organizacije sa sjedištem u Washingtonu.

U izvješću se ne spominju razlozi za porast neprijateljstava prema kršćanima, muslimanima, židovima i kategoriji 'ostalih', među kojima su npr. Sikhi i ateisti.

Hindusi, budisti i narodne religije izvrgnute su nižem stupnju neprijateljstva.

Budući da neke od zemalja koje uvode brojne restrikcije, poput Kine, Indonezije, Rusije i Egipta imaju i velik broj stanovnika, Pew procjenjuje da 76 posto ukupnog stanovništva svijeta trpi neki oblik institucionalnog ili neslužbenog ograničavanja vjerskih sloboda.

Pročitajte više