Renzi se sutra sastaje s Putinom: "Suverenitet Ukrajine mora se poštovati"

Foto: FAH

TALIJANSKI premijer Matteo Renzi danas je izjavio da podupire europske napore čiji je cilj riješiti ukrajinsku krizu, dodavši da je službeni Rim u potpunosti za očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti te zemlje.

"U ovom trenutku svi želimo da se poštuju neovisnost i suverenitet Ukrajine", rekao je tijekom posjeta Kijevu gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. "Želimo da se u ovaj dio Europe vrati mir."

Renzi, koji će se sutra u Moskvi sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izjavio je da je uvjeren da će Ukrajina nastaviti s ekonomskim i institucionalnim reformama te dodao da su talijanske tvrtke spremne sudjelovati u privatizaciji.

Neke europske zemlje bile su vrlo skeptične kada je posrijedi namjera Italije, tradicionalno prijateljski nastrojene prema Moskvi, a i velikog potrošača ruskoga plina, da izvrši pritisak na ruskoga predsjednika zbog krize u Ukrajini.

No Renzi je danas putem video konferencije razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom i s čelnicima Njemačke, Francuske i Britanije o ukrajinskoj krizi te je izjavio da Italija u potpunosti stoji iza dogovora o primirju potpisanog 12. veljače u Minsku.

Pročitajte više