Renzi smatra Europu bez Rusije "tragičnom"

Foto: FAH

ŠEF talijanske vlade Matteo Renzi je ocijenio "tragičnom namjeru nekih europskih zemalja da Rusiju ne ubrajaju u Europu".


"Izgradnja Europe bez Rusije je tragična pogreška", izjavio je Renzi u govoru u Riminiju pred katoličkim pokretom Zajednica i oslobođenje.

Renzi nije imenovao te zemlje, ali nekoliko zemalja istoka i sjevera Europe, među kojima Poljska i baltičke zemlje, vrlo su kritične prema Rusiji Vladimira Putina kojeg optužuju da huška rat u Ukrajini.

U dugom govoru Renzi je takođe spomenuo imigraciju i kritizirao populiste koji doljevaju ulje na vatru u nadi da će si povećati izborne izglede.

Provincijalizam straha


"Provincijalizam straha neće pobijediti. Izgubit ćemo možda dva-tri glasa, ali ćemo sačuvati živote", rekao je i naglasio da se radi o civilizacijskom pitanju.

Renzi nije komentirao izjave njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea koji su u ponedjeljak u Berlinu pozvali europske zemlje da što prije provedu europske zakone o pravu azila.

Sukladno zakonodavstvu na snazi, europske zemlje u koje stižu izbjeglice, uglavnom Grčka i Italija, moraju odrediti hoći li im dati azil ili će ih vratiti.

Ali zemlje sjevera Europe, na čelu s Njemačkom, redovno optužuju jug, uglavnom Italiju i Grčku da dozvoljavaju desecima tisuća izbjeglica da odu s njihovih teritorija bez da ih identificiraju i tako im otvaraju mogućnost da drugdje traže azil.

Pročitajte više