Republikanska kampanja ipak ide dalje: Santorum pomeo Romneyja na srednjem zapadu!



NAKON što je tijekom noći završeno zbrajanje glasova u Minnesoti, Missouriju i Coloradu, Mitt Romney vjerojatno je mislio da je sve to bila samo noćna mora. Favorita za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke u sve tri države srednjeg zapada pomeo je Rick Santorum!

Santorum je u Missouriju osvojio 55 posto glasova naspram Romneyjevih 25 posto, a u Minnesoti 45 posto naspram Romneyjevih 17 posto. Najmanja razlika u glasovima, samo pet posto, bila je u Coloradu, javlja Politico.

Kampanja će trajati barem do "super utorka"

Neočekivanim povratkom u utrku, Santorum je uspio oživjeti unutarstranačku borbu među republikanskim kandidatima. Malo tko sumnja da će Romney osvojiti nominaciju bez obzira na sinoćnje rezultate, ali morat će se dodatno oznojiti.

Bivši guverner Massachusettsa nakon uvjerljivih pobjeda u Floridi i Nevadi vjerojatno je računao da su predizbori gotovi. Već je bio okrenuo svoju kampanju prema pljuvanju Baracka Obame. No, Santorum mu je oduzeo stečeni zamah i prisilio ga da se vrati u utrku, čime je republikansku kampanju produžio barem do "super utorka".

Nevažne države vratile Santoruma u utrku

Sinoćnji predizbori na srednjem zapadu tradicionalno se smatraju prilično nevažnima, s obzirom na mali broj delegata koji nose. Romney je zbog toga zanemario promidžbu u Minnesoti, Missouriju i Coloradu, što je Santorum, za kojeg se činilo da je već ispao iz trke, znao iskoristiti.

Većina analitičara složit će se da je time dodatno ugrozio šanse republikanaca da preuzmu Bijelu kuću. Dugotrajna kampanja znači i da kandidati moraju trošiti više sredstava na promidžbu, zbog čega će Romney na kraju u utrku s Obamom ući znatno siromašniji.

Konačna odluka o republikanskom kandidatu tako će najvjerojatnije biti donesena na "super utorak", 6. ožujka, kada se istovremeno održavaju predizbori u čak deset saveznih država.

Pročitajte više