Ribić: Nekome očito odgovara psihoza daljnjeg zastrašivanja građana gubitkom njihovih prava

Foto: Arhiva

"MMF je predložio hrvatskoj Vladi ublažavanje fiskalnog pravila", istaknuo je u priopćenju čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Iznenađen je što ta informacija nije navedena u Izjavi MMF-a, objavljenoj na stranicama HNB-a, niti je u medijima.

Ribić navodi da je na sastanku sindikata i pomoćnika ministra s predstavnicima MMF-a u ponedjeljak šef delegacije Nikolaj Georgijev izričito ustvrdio kako MMF smatra potrebnim ublažavanje obaveznog smanjivanja rashoda opće države s 1 posto BDP-a, koliko je propisano Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, na 0,5 posto godišnje.

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti. "Sindikatima je to gospodin Georgijev rekao u kontekstu polemike o potrebi produljenja vremenskog horizonta kada je riječ o mjerama štednje u Hrvatskoj i rješavanju problema deficita. Sindikati su upozorili na MMF-ovo priznanje (u stručnom tekstu njihovog glavnog ekonomiste) da je MMF pogriješio forsirajući prenaglo i u kratkom roku rješavanje deficita u nekim zemljama EU. Odmah su vulgarni intepreti neoliberalnih shvaćanja (a pogotovo tzv. „neutralni stručnjaci“ iz raznih banaka) ustvrdili da se to ne odnosi na Republiku Hrvatsku, već na Grčku i Španjolsku. Gospodin Georgijev je na naše iznenađenje rekao da se slaže s nama te da se isto odnosi izravno ili neizravno, zbog međuzavisnoti ekonomskih sustava, načelno na sve zemlje, pa i na Hrvatsku. Ne smije se pretjerati u mjerama rezanja, te da to i oni misle, pa je najavio da će to biti objavljeno u njihovoj Izjavi.

Nismo stekli dojam da je šef delegacije namjerno manipulirao razgovorom, pa se otvara pitanje zašto ta prevažna informacija nije sadržana u Izjavi i tko je zapravo Izjavu oblikovao. Stječe se dojam da nekom odgovara psihoza daljnjeg zastrašivanja građana gubitkom njihovih prava u kontekstu vidljivog rastakanja socijalne države u izvedbi socijaldemokratske partije", zaključuje na kraju priopćenja čelnik Matice sindikata Ribič.

Pročitajte više