Ribić priznao: Nismo vidjeli gospodarski program HDZ-a, ali možda nam daju dio za 2 do 3 tjedna

Fotomontaža: Index (FaH)

"PREPORUKE instituta će biti gotove tek u prosincu, a HDZ će te preporuke pretvoriti u program ako osvoji vlast", rekao je u razgovoru za televiziju N1 sindikalist Vilim Ribić upitan da komentira gospodarski program HDZ-a.

Naime, čelnici HDZ-a pokušali su opovrgnuti tvrdnje da nemaju gospodarski program tvrdeći da su dali sindikatima na uvid kao i da su sindikati bili "oduševljeni onim što su vidjeli". Štoviše tvrde kako je program gotov, a da će IFO Institut u prosincu samo na svojim stranicama objaviti Projekt.

No, sudeći prema Ribićevoj izjavi i našim kontaktima s IFO Institutom čini se da nije tako. 

> Sindikati oduševljeni Karamarkom i HDZ-om

> Bavarci kasne: HDZ će imati gospodarski program tek nakon izbora

> Karamarko: Idući tjedan prezentiramo gospodarski program

> HDZ će gospodarski program otkriti tek kad Vlada objavi datum izbora


"Mi smo ga samo vidjeli kao skup dokumenata, nismo ga mogli pročitati, ali nam je rečeno da ćemo ga vidjeti za 15-20 dana, ali da ni tada program neće biti gotovo", naglasio je Ribić objasnivši da što se tiče preporuke Instituta, HDZ neće bezrezervno prihvatiti te preporuke, već planira s nama pregovarati o njima.

Milošević: Razgovarali smo konkretno

Podsjetimo saborski zastupnik i koordinator svih ekonomskih odbora HDZ-a Domagoj Ivan Milošević nakon nedavnog sastanka s čelnicima sindikata rekao da je njegova stranka iznijela ključne elemente svojeg gospodarskog programa socijalnim partnerima.

"Razgovaralo se i o vrlo konkretnim rješenjima, investicijama i projektima koji su pred Hrvatskom", rekao je Milošević novinarima nakon sastanka.

Na službenim stranicama  IFO instituta, stoji kako će projekt "Kratkoročne i dugoročne mjere za jačanje održivog razvoja i zapošljavanja u Hrvatskoj" biti gotov tek u prosincu ove godine, što je definitivno kasno za HDZ-ovu predizbornu kampanju.

IFO Instut želi biti neutralan, uputili nas na HDZ

"Ozbiljno mo se pripremali za preuzimanje odgovornosti za upravljanje zemljom. Rezultat tih priprema je gospodarski program koji su HDZ-ovi stručnjaci radili u suradnji sa stručnjacima njemačkog IFO Instituta", rekao je krajem kolovoza šef HDZ-a Tomislav Karamarko. No tajnovitog programa i dalje nema.

Uputili smo upit HDZ-u no ni nakon tri dana nismo dobili službeni odgovor. Neslužbeno HDZ-ovci tvrde kako je program zapravo gotov, no da će u prosincu IFO Institut, Projekt samo objaviti na svojim stranicama.


Uputili smo upit i njemačkom Institutu, no oni tu tvrdnju nisu potvrdili ni demantirali. Uputili su nas, odnosno proslijedili su naš upit Ivi Ivančiću Ivo Ivančiću iz Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

HDZ šuti, Mankas sanira štetu

No, Ivančić baš i kako i HDZ ne želi odgovarati na neugodna pitanja. 

  Miljenko Manjkas, glavni savjetnik predsjednika HDZ-a za medije, u internet glasilu te stranke rekao je da je program postoji kao i da ga je predsjednik Karamarko pokazivao mjesec dana po svim HDZ-ovim klauzurama.  

"Tko god ga je htio vidjeti, mogao je", rekao je Manjkas, namjerno zaboravljajući da su klauzure bile zatvorene za javnost.

Pročitajte više