Riječki pokret otpora: Uhitite Linića! Nemamo vremena za čekanje!

Foto: Pokret otpora-Riječani protiv korupcije

"SLAVKO LINIĆ jasno je i glasno izjavio da nema i da nikada nije imao račun u inozemstvu. U Trstu i bilo gdje vani. To je laž! To nije istina!", rekla je na početku današnje konferencije za novinare Slavica Šota čelnica udruženja građana Pokret otpora-Riječani protiv korupcije.

Šota je novinarima pokazala, kako tvrdi, dokaz, odnosno uplatni nalog prema kojem je račun iz Trsta još uvijek aktivan te, tvrdi Šota, pripada Slavku Liniću.

Tomas otkrila račun u Trstu

Podsjetimo kako je Mirja Tomas bivša tajnica vlasnika i direktora Jadranskog pomorskog servisa (JPS) u srpnju prošle godine eksluzivno za Index izjavila da je Slavko Linić 2002. godine primio mito, odnosno da je njen šef "nagradio" Linića jer mu je omogućio da u privatizaciji preuzme JPS.

"Znam da je račun br. 820371049 na 'Cassa di Risparmio di Udiune e Pordenone' u Trstu, na koji je moja bivša tvrtka preko offshore kompanije 2002. godine uplatila novac pripada danas aktualnom ministru financija Slavku Liniću!", ispričala je za Index Mirja Tomas u srpnju prošle godine za Index.

Šota je danas novinarima u Rijeci rekla kako je njihov član Radovan Smokvina uplatio u Švicarskoj 103 eura na račun, a prema ispisu računa kojeg je predočila novinarima, njegov vlasnik trebao bi biti  - Slavko Linić. Šota tvrdi da je i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan upoznat s detaljima talijanske istrage oko računa u Trstu da nema više vremena za čekanje.

"Nije točno što Linić govori o računima. Mi imamo dokaz. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nema više što čekati jer je upoznat s rezultatima istrage koja je nakon naše prijave odrađena u Italiji. Dali smo dovoljno vremena institucijama pravne države i nema više vremena za čekanje. Tražimo da se Slavko Linić uhiti jer smo uvjereni da postoji opasnost od bijega i od utjecaja na svjedoke. Sve ovo radimo zbog toga što je veliki novac popljačkan u Hrvatskoj i kada bi se ta sredstva vratila, ne bi bili dužni ni lipu, izjavila je Šota prenosi Novi list, dodavši da joj nije lako jer je obična građanka, ali da se može suprostaviti moćnicima jer je dokazala porijeklo svoje imovine.

"Uhitite Linića"

Šota je danas pred novinarima više puta pozvala na uhićenje Linića.

"Zbog toga tražimo od Cvitana da u zatvoru završi ili Šota ili Slavko Linić. Njegov račun u Trstu nije od jučer, postoji najmanje 15 godina. Ne mogu ni zamisliti koliko je novca preko njega prešlo. Ne znam tko je i koliko novca na njega uplaćivao tijekom tih godina, ali znamo za 27.000 dolara za koje je dokaze predočila Mirja Tomas, naglasila je Šota prenosi Novi list.

Član Pokreta otpora Antonio Repanić rekao da je osobno vidio račun Linićev u Trstu, da je htio uplatiti na taj račun te da su ga potom u banci upitali zove li se on Slavko Linić. Vedrana Spadoni dodala je da je "financijska policija Italije nakon osnovne provjere prihvatila tužbeni zahtjev s imenima Linića, Lužavca, Marasa i Frančiškovića i vodi istragu o tim hrvatskim građanima" dodavši da stoga "moli da i hrvatska država procesuira svoje kriminalce", naglašava Hina u svom izvještaju. 

"Nadam se da Pokret otpora neće morati i uhititi fizički Slavka Linića, s obzirom da smo sve odradili, a , ako budemo morali, i to ćemo učiniti", rekla je Šota poručivši da Pokret otpora neće stati, da je na njihovoj listi i "riječka ekipa", od poduzetnika, gradonačelnika, državnog odvjetništva, policije, do porezne uprave.


Svega pedesetak metara dalje konferenciju za novinare posmatrao je i sam Linić. No, on nije htio odgovarati na današnje optužbe.

Okupljeni članovi Pokreta otpora nosili su danas na Korzu, među ostalim, transparent s fotomontažom na kojoj policija vodi Slavka Linića i na kojem je pisalo "Cvitane, što se čeka?"

Bivši ministar financija Slavko Linić je 26. rujna prošle godine odbacio te lažima i obmanama nazvao napise portala Index.hr kako talijanska Financijska policija i DORH istražuju navode da je primao mito na bankovni račun u Trstu, te istaknuo da nema račune izvan Hrvatske. "Index laže i obmanjuje jer ja račune van Hrvatske nemam", izjavio je Linić uoči sjednice Vlade.

Čekaju se podaci Međunarodne pravne pomoći

Istog dana je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Rijeci izvijestilo da je u navodnoj aferi s Jadranskim pomorskim servisom, a u koju je prema pisanju medija upleten i ministar Slavko Linić, nakon anonimne kazne prijave iz 2011. proveden "niz radnji", ali da policija još nije dovršila kriminalističko istraživanje.

Tada su iz ŽDO naveli da se posljednje aktivnosti nadležnog državnog odvjetništva odnose na traženje međunarodne pravne pomoći od nadležnih tijela dviju zemalja.

Na upit Hine, iz ŽDO u Rijeci su 6. svibnja ove godine odgovorili da podaci zatraženi putem Međunarodne pravne pomoći još nisu zaprimljeni te da se u predmetu provode izvidi, pa da se se druge informacije sukladno zakonima, ne mogu iznositi.

 

Pročitajte više