Riječkom šetnicom od sad i biciklima te električnim vozilom

Ilustracija: Mirko Mušanić/HR Foto

OSIM "na noge" po popularnoj riječkoj šetnici - lukobranu Molo longo može se biciklima i električnim vozilom. Gradski prijevoznik Autotrolej nabavio je deset javnih bicikala, a Lučka uprava Rijeka električno vozilo koje će prometovati duž lukobrana, no ono je ipak prvenstveno namijenjeno onima kojima je šetnja od nekih dva kilometra u jednom smjeru ipak preduga. Bicikli će se moći koristiti svakog dana i to besplatno od 8 do 22 sata. Formiran je i mali ured gdje se treba prijaviti.

"Procedura je vrlo jednostavna, svi zainteresirani dođu u ured, jave se kod djelatnice, ostave svoje osobne podatke, dobiju karticu s kojom se otključava bicikl i mogu krenuti u svoju vožnju. Za sada smo stavili da je vožnja ograničena na dva sata, a čisto iz razloga kako bi što veći broj zainteresiranih korisnika imao priliku provozati se i uživati u vožnji javnim gradskim biciklima", rekla je glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić.

Neki su ga Riječani odmah zapedalirali. "To je za nas penzionere, ali isto tako je za mlade dobra relacija za provozati se, pogotovo ako je lijepo vrijeme", ističe jedan Riječanin.

Iznajmljivanje bicikala na Molo longu zapravo je testni projekt koji će pokazati koliko je interes Riječana za ovakvom vrstom prijevoza, a ako ga bude, projekt iznajmljivanja bicikala proširio bi se na centar grada. No, treba reći da iako Rijeka svojom brdovitom konfiguracijom nije najidealnija za bicikliranje, činjenica je da se s modernim biciklima takve fizičke prepreke lakše savladavaju, pa u tom gradu imamo sve više onih koji za prijevozno sredstvo koriste upravo bicikl.

Pročitajte više