Robert Benmosche: Nakon krize, Europljani će u mirovinu ići s 80 godina

PREDSJEDNIK Uprave američke osiguravateljske kompanije American International Group (AIG) Robert Benmosche smatra kako će europska dužnička kriza vladama diljem svijeta pokazati da moraju prihvatiti činjenicu da će se radni vijek građana značajno produljiti.

"Dob za odlazak u mirovinu će se morati pomaknuti prema 70. ili čak 80. godini", kazao je Benmosche u intervjuu za Bloomberg, kojeg je dao iz svoje vile u Dubrovniku. "To bi mirovine i medicinske usluge učinilo pristupačnijima. Tako bi ljudi mogli dulje raditi i skinuti teret s mladih", dodao je.

U trenucima kada kriza prijeti uništenjem monetarne unije, izlazak Grčke iz eurozone značio bi katastrofu za Grčku, ali i cijelu Europu, smatra Benmosche. "Građani grčke moraju shvatiti kako ne postoji jednostavan izlaz iz ovoga, a vlada ih mora natjerati da rade više. Ako to ne naprave i ako se vrate drahmi, mislim da ćemo vidjeti ogromnu inflaciju što će biti katastrofalno za ljude s fiksnim primanjima", objašnjava svoju tezu Benmosche.

I američki radnici u problemima

Prema podacima Bloomberga, u Grčkoj je očekivana životna dob 81,3 godine. Pritom Grci efektivno u mirovinu odlaze s 59,6 godina, što je među najnižim dobnim granicama u Europi. Iako je Benmoscheova teza o umirovljenju s 80 godina bila usmjerena prvenstveno Europljanima, čini se kako će i zaposlenici u SAD-u jesen svog života provoditi na radnom mjestu. Naime, prema istraživanju koje je u studenom proveo Wells Fargo, čak četvrtina Amerikanaca iz srednje klase očekuje kako će u mirovinu ići tek s 80 godina, a ne s "normalnih" 65.

Prema Gallupovom istraživanju, prosječna dob umirovljenja za Amerikance je već dosegnula 67 godina. Prije samo deset godina ona je iznosila 63 godine, a sredinom devedesetih se u mirovinu išlo sa 60 godina.

Pročitajte više