Roditelji će bez odobrenja Centra za socijalnu skrb s dječjih računa moći podići do 10.000 kuna

MINISTARSTVO socijalne politike donijelo je danas novo mišljenje prema kojem će roditelji ubuduće moći lakše raspolagati prihodima na dječjim računima. Ministarstvo je mišljenja da roditelji mogu bez traženja odobrenja Centra za socijalnu skrb raspolagati novčanim sredstvima maloljetnog djeteta u razdoblju od jednog mjeseca u iznosu koji ne prelazi svotu od 10.000 kuna i to radi njegova uzdržavanja, liječenja, odgoja, školovanja, obrazovanja ili za podmirenje neke druge važne potrebe djeteta.

Roditelji će morati i dalje tražiti odobrenje centra za socijalnu skrb za prodaju, darovanje, zamjenu i drugi prijenos vlasništva nekretnine, bitno ograničavanje korištenja nekretnine u slučaju opterećivanja imovine djeteta hipotekom, založnim pravom i slično, priopćilo je Ministarstvo.

Ministarstvo podsjeća da je bivše Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi 2. rujna 2010. dostavilo svim bankama i centrima za socijalnu skrb mišljenje, ali su se nakon toga u praksi odredbe članka 261. Obiteljskog zakona tumačene na način da je za svako raspolaganje novčanom imovinom i prihodima djeteta potrebno odobrenje centra za socijalnu skrb, što je dovodilo do nepotrebnog administriranja.

Pročitajte više