Roditelji djece s invaliditetom Ministarstvu: Ne pravimo djecu većim invalidima zbog 831 kune doplatka

Foto: FaH

GRAĐANSKA inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" osudila je izjavu pomoćnice ministrice Milanke Opačić, Ive Prpić. Naime, na saborskom Odboru za zakonodavstvo Prpić je rekla da roditelji svoju djecu prave većim invalidima nego što jesu. Predstavnici Građanske inicijative smatraju kako je stav Ministarstva da roditelji svoju djecu namjerno proglašavaju invalidima zbog doplatka od 831 kune.

Prpić je zapravo komentirala izmjene Zakona o doplatku za djecu gdje se traži prekid diskriminacije preko 1000 osoba s najtežim stupnjem invaliditeta.

"Svjesni smo da u sustavu socijalne skrbi ima zloupotreba i kako postoji mogućnost da pojedinci pokušavaju iskoristiti sustav no ne može se generalizirati i sve roditelje proglasiti manipulatorima koji iskorištavaju svoju djecu radi financijskih probitaka. Ovom izjavom gospođa Iva Prpić dovoljno govori o sebi ali i o ministarstvu kojeg predstavlja. Jasno pokazujući nerazumijevanje i nedostatak empatije, pomoćnica ministrice i ovime je pokazala kako je politika ministarstva razarajuća prema najosjetljivijoj skupini društva", tvrde iz Građanske inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom" dodajući da bi jedino moralno i ispravno nakon ovakve izjave pomoćnice ministrice bila njezina smjena te javna isprika roditeljima djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

Iz Građanske inicijative smatraju kako će teško do toga doći te očekuju daljnje rezanje prava djeci, daljnju socijalnu neosjetljivost i daljnje urušavanje sustava socijalne skrbi.

"Ne dozvoljavamo da sustav za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju kreiraju osobe bez imalo empatije jer ako se ovako olako može vrijeđati sve roditelje djece s teškoćama ne želimo ni pomisliti s kojom će nam lakoćom ministarstvo i ovakvi dužnosnici nastavljati zakonima uskraćivati temeljna ljudska prava. Unatoč teškim podmetanjima i uvredama od strane dužnosnika MSPM naša borba za kvalitetniji život djece s teškoćama i osoba s invaliditetom ne prestaje jer mi se naše djece ne odričemo", naglašava se na kraju.

Pročitajte više