Roditelji odgovorili ministru Mornaru: "Djeca s invaliditetom nisu pijavice proračuna!"

Foto: FAH

RODITELJI djece s invaliditetom koji su najavili prosvjed u ponedjeljak na Markovu trgu, oglasili su se danas posebnim priopćenjem nezadovoljni kontradiktorim izjavama ministra Vedrana Mornara. Podsjetimo,  roditelji djece s invaliditetom pobunili su se zbog kašnjenja s dodjelom osobnih asistenata u nastavi jer je Hrvatska ove godine imala mogućnost da preko županija i gradova aplicira na europske fondove i iskoristi čak 31 milijun kuna nepovratnog novca, te tako puno većem broju djece osigura asistenta.

> Bahata Vlada htjela ih blokirati: Roditelji djece s invaliditetom organiziraju prosvjed na Markovu trgu

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

U zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama propisano je da školska ustanova MOŽE na prijedlog osnivača, a uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, angažirati i druge odgojno- obrazovne radnike za ispunjavanje posebnih izazova u odgojno-obrazovnom i nastavnom radu.

Živimo u državi u kojoj kao nepokoriva crta zakona stoji riječ MOŽE!

Kada bih tako krojili sve zakone onda bi to značilo da Vlada MOŽE dobit plaću, ali i ne mora. Da radnik MOŽE radit svojih osam sati ali i ne mora. Da Vi ministre MOŽETE dobit plaću ali i ne morate.

A vidite, mi MORAMO učinit baš sve da zakon ispravimo i postavimo da služi na jednakost i sustavnost svoj djeci.
Ovo je odličan, gotovo savršen način da svi zaduženi za osiguravanje pristojnih uvjeta školovanja za svu djecu s teškoćama u razvoju izbjegnu isto.

Kažemo gotovo savršen. Jer našoj inicijativi ništa ne promiče pa tako neće ni ovo.
Isto kao što nam nije ni promakao populistički spin ministra Mornara o nebuloznoj brojci od milijardu kuna koju bi morao odvojiti samo za plaćanje asistenata u nastavi. Lijep pokušaj okretanja javnosti i prezentiranja naše djece kao parazita proračuna. Ali nažalost neistinit u potpunosti.

Hrvatska bi s iznosom kojeg je ministar proizvoljno sračunao mogla financirati gotovo 30 tisuća asistenata.

Mi pak pričamo o brojci od oko 8 tisuća djece s nužnosti asistenta od kojih je dobar dio u nižim razredima osnovne škole sa satnicom od četiri puna sata pa bi se tako na dvoje djece zapošljavao jedan asistent na puno radno vrijeme.

Apsurdne izjave kao ona da se u ostatku Europske unije za asistente uzimaju volonteri nisu ni vrijedne komentara posebno kada uzmemo u obzir da živimo u državi s ekstremnim manjkom stručnog kadra ( na Edukacijsko- rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, jedini takav u državi, imamo upisnu kvotu 30 ) kojeg po završetku obrazovanja eto, ne bismo ni plaćali nego natjerali da volontira kao jedinu opciju da ostanu u polju za kog su educirani.

Debelo vjerujemo da valjda netko od sve silne državne administracije i tjela zna da su ove izjave apsurdne.

Ako možemo financirat zaposlene u 428 općina, 128 gradova, 33 razvojne agencije i 21 županiji na četiri milijuna stanovnika mislite li da je pijavica ovog proračuna djete s teškoćama u razvoju?
Ako možemo platiti 272 milijuna kuna za Vladine automobile, 40 milijuna kuna za Vladine mobitele ili tri milijuna kuna za novu opremu u saboru preko koje glasaju za svoje aute, mislite li stvarno da ne možemo omogućit djeci da se školuju???

Da Vam nastavimo nabrajati nema smisla, i bez svih podataka za koje znamo imate očitu poantu.
Isto kao što se našlo rješenje za plaćanje automobila tako će se morati naći rješenje za stupanje na snagu svega što regulira Pravilnik o obrazovanju djece s teškoćama u razvoju koji Vam stoji u ladici.

Sustavno rješenje a ne stihijski, predizborno ili kada ispliva u javnost!

Pročitajte više