Rogošić više nije glavni urednik prvog programa HTV-a!

Foto: Vojko Bašić / Cropix

ŽELJKO ROGOŠIĆ podnio je neopozivu ostavku na mjesto glavnog urednika HTV-ovog prvog programa. Ravnatelj programa Goran Rotim prihvatio je Rogošićevu ostavku. Za novu urednicu HTV-a 1 Rotim je glavnom ravnatelju Goranu Radmanu predložio Gordanu Mrđen.

Mrđen je bila jedna od petero kandidata za glavnog urednika HTV-a 1 o kojima su se novinari i kreativno osoblje izjašnjavali. U izjašnjavanju je Mrđen dobila potporu 201 zaposlenika HRT-a, dok ih je protiv glasalo 287. Mrđen je, dakle, podržalo 41,39 posto zaposlenika koji su se o njoj izjasnili.

U izjašnjavaju je Mrđen bila drugoplasirana, iza Mire Brankovića, kojeg je podržalo 245 zaposlenika, a protiv ih je bilo 277 (46,39 posto podrške). Nešto više glasova od Mrđen dobila je i Sandra Križanec; za nju je bilo 215 zaposlenika, ali protiv ih se izjasnilo 347, što znači da je imala 38,26 posto podrške.

Rogošić stoji iza svoje biografije

Rogošić je u ostavci, koju je pismeno predao Rotimu, naznačio da se povlači nakon mišljenja Etičkog povjerenstva, koje je zaključilo da je prekršio Etički kodeks i naštetio ugledu HRT-a. Etičko povjerenstvo provelo je istragu i zaključilo da je Rogošić falsificirao dobar dio svoje biografije.

"Ispričavam se svima zbog nepreciznosti ili nejasnoća u dvjema navedenim formulacijama, ali ostajem pri tome da baš ništa u mojoj 30-godišnjoj profesionalnoj biografiji nije ni lažirano, ni krivotvoreno. Ponosim se svime što sam, i kao autor i kao urednik, tijekom svoje karijere uradio u tiskanim i elektronskim medijima, te drugim izdanjima i tako ispunio sve uvjete za kandidaturu za glavnog urednika", poručio je Rogošić.

Ne odlazi zbog biografije nego zbog "neetičnog progona i medijske hajke"


S obzirom da iza svoje biografije i dalje stoji, Rogošić ističe da lažni podaci koje je u njoj iznio nisu razlog njegove ostavke. Povlači se, kako kaže, zato što je izložen progonu i medijskoj hajci.

"Ostavku podnosim zbog siline neetičnog progona i medijske hajke koja se na mene obrušila i izvan i unutar HRT-a, jer mi to onemogućava normalan rad, te opterećuje rad kolegija ravnatelja Programa. Ova ostavka nije pobjeda demokracije, nego plod dugotrajne medijske manipulacije i destrukcije, usmjerene, uvjeren sam, na destabilizaciju HRT-a kao javnog servisa. Izražavam svoju punu potporu kolegama u Programu HRT-a, ravnatelju Programa Goranu Rotimu i HRT-u u cjelini", poručuje Rogošić.

Problematičan od prvog dana

Rogošićevo imenovanje za glavnog urednika HTV-a 1 bilo je problematično od prvog dana. Urednik je postao iako se tome protivila većina HRT-ovih novinara pa se neizbježno nametnulo pitanje je li Rogošićev profesionalni napredak rezultat činjenice da mu je Goran Radman vjenčani kum.

I Radman i Rogošić odbacili su tvrdnje da je njihovo kumstvo utjecalo na imenovanje urednika HTV-a 1. No, skandal se rasplamsao kada je utvrđeno da je Rogošić djelomično falsificirao svoj životopis. Najprije se pokazalo da nije bio urednik u Slobodnoj i Nedjeljnoj Dalmaciji, a zatim i da nije, kako je tvrdio, bio autor priloga iz okupiranog Kijeva.

Glavni ravnatelj HRT-a odlučio se stoga obratiti Etičkom povjerenstvu. No, dobio je mišljenje koje njegovom kumu nikako ne ide u prilog. Etičko povjerenstvo utvrdilo je da su medijski napisi o Rogošićevom falsificiranom životopisu bili točni, uz dodatak da urednik nije bio ni u tjednicima Nacional i Globus.

Pročitajte više