Ronioci izvukli dvadesetak tijela iz potonulog trajekta, transkript razgovora dokazuje neodlučnost kapetana

Foto: Hina

SLUŽBENI broj putnika stradalih u potonuću trajekta popeo se na 58 nakon što su ronioci uspjeli ući u brod i izvući tijela. Pojavio se i transkript razgovora trajekta s centrom za pomorski promet koji je dokazao zbunjenost i neodlučnost odgovornih osoba, javlja AP.

Čak pola sata nakon što se trajekt Sewol počeo naginjati član posade zatražio je od centra za pomorski promet Jindo informaciju hoće li putnici biti spašeni ako napuste brod. Nakon toga je uslijedilo nekoliko izjava s broda u kojima su javljali da se ljudi na brodu ne mogu ni pomaknuti te da je "nemoguće emitirati" instrukcije.

Jedna od instrukcija službenika iz centra za pomorski promet bila je da svi putnici nose pojaseve za spašavanje te da obuku više odjeće.

"Ako putnici napuste brod, hoćete li ih moći spasiti?", upitao je neidentificirani član posade. Iz centra su im odgovorili da im daju prsluke za spašavanje kako bi mogli pobjeći s broda. Centar je ponovno dobio isto pitanje, hoće li moći spasiti putnike?

"Nemojte ih pustiti da idu bez ičega (u vodu), neka barem nose prsluke za spašavanje", odgovorio je dužnosnik centra. Kazao je i kako bi kapetan trebao donijeti odluku hoće li evakuirati putnike ili ne.

"Ne znamo točno kakva je situacija. Kapetan bi trebao donijeti konačnu odluku", kazao je službenik na što mu je član posade trajekta odgovorio: "Ne govorim o tome. Pitao sam, ako se evakuiraju sada, hoće li odmah biti spašeni".

Službenik je kazao kako će patrolni brodovi doći za 10 minuta, no nije spomenuo da se drugi civilni brod nalazi u blizini.

Ronioci ušli u brod i izvukli tijela

Ronioci su u nedjelju ujutro izvukli dvadesetak tijela iz olupine južnokorejskog trajekta koji je potonuo prije četiri dana sa 476 osoba na brodu dok je uhićeni kapetan opravdao u subotu svoju odluku da odgodi evakuaciju putnika.

Trenutni podaci o tragediji govore o više od 50 mrtvih a 252 osobe još uvijek se smatra nestalima, većinom srednjoškolaca.

Ronioci su izvukli prva tri tijela iz trajekta nakon što su razbili prozor jedne putničke kabine nešto prije ponoći po lokalnom vremenu. Više od desetak drugih izvučeno je u sljedećim satima.

Ta su tri tijela nosila prsluke za spašavanje, rekao je dužnosnik, ističući da su dvije žrtve bile muškarci ali da spol treće osobe zasad još nije utvrđen.

Spasilačke ekipe predviđaju nastavak zarona cijele noći oko broda koji je potonuo u srijedu ujutro u vodama ispred južne obale Koreje, po dužnosniku obalne straže.

Kapetan je potvrdio da nije bio za komandama broda. Ondje je bila 55-godišnja osoba iz posade pod nadimkom "Jo", pod zapovjedništvom trećeg oficira, mlade žene koja nikad nije plovila u tom teškom području.

Sukob policije i prosvjednika


U nedjelju ujutro gotovo 200 osoba, bliskih žrtvama i nestalima, nastavilo je prosvjedni marš od Jinda, otoka blizu mjesta nesreće, do ureda predsjednika u Seulu, dug 420 km, no policija ih je spriječila te je izbio kratki sukob.

Kapetan je pokušao objasniti razlog svoje fatalne odluke da odgodi evakuaciju nakon što se brod zaustavio od udara.

Putnici na brodu dobili su naredbu da se ne miču sa sjedala više od 40 minuta.

Kad se brod počeo naginjati na stranu bilo je prekasno.

"U tom trenutku brodovi za spašavanje još nisu stigli. Nije bilo ni ribarskih brodova ili drugih plovila za pomoć", kazao je on.

"Struje su bile jake a voda vrlo hladna u tom području", dodao je on. "Mislio sam da će voda odnijeti putnike a i da će biti problema ako se evakuiraju u neredu".

Pročitajte više